Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Kde končí svoboda?

Kde končí svoboda?

"Je zřejmé, že to byla past."

Je to často diskutované téma i na naší politické scéně: do jaké míry má vysoce postavený činitel právo na soukromý život?

Max Mosley, potažmo Mezinárodní automobilová federace jsou často kritizováni za své kroky ve formuli 1 během posledních deseti let. Ačkoli se to mnohým nebude líbit, v leckterých případech neprávem.

Vezmeme-li v úvahu, že tzv. Concordská dohoda je smlouvou mezi třemi stranami (týmy formule 1, držitelé marketingových práv, rozuměj Bernie Ecclestone, a FIA), pak si sami řekněte, která z těchto tří stran se nejvíce snažila zasadit o zatraktivnění formule 1?

Týmy formule 1? Navenek by se to díky neustálým proklamacím o tom, jak "jsme tu hlavně pro diváka a fanouška" a uměle vytvořeného dojmu toho, jak malí jsou týmy chudáčci v kolotoči F1, mohlo zdát, ale svědkem většího pokrytectví jsem v životě nebyl (tedy ano: když jsem slyšel, že dělat politika je službou daňovým poplatníkům). Nadále toho za zavřenými dveřmi najedou týmy mnohonásobně více než na okruzích během Grand Prix vikendu, nadále v relativně složitém systému hlasování blokují pro diváka atraktivní změny, protože je to pro ně nepohodlné, nebo by jiný tým mohl získat pevnější půdu pod nohama (viz zákaznická šasi) a místo souboje Ferrari - McLaren bychom nejdej bože sledovali souboj McLaren - Ferrari - BMW - Super Aguri - Force India. Nemyslitelné!

Nebo snad Bernie Ecclestone? Ten Bernie Ecclestone, co utíká od atraktivních okruhů jen proto, že na příjmech místo 40 mil. dolarů za rok a závod bude mít jeho společnost FOM o 2 mil. méně, a tak se raději zavrtá ve finančně atraktivní Asii či na Středním východu a kominutu evropských fandů, kam F1 odjakživa patří, necháme za sebou.

Díky nešťastně postavené Concordské dohodě a nutnosti absolutního souhlasu bylo nemožné cokoli prosadit, a tak FIA v zájmu zatraktivnění prosadila některé změny využitím jiných institutů (jako například v zájmu bezpečnosti). Výsledkem byla mnohdy hybridní pravidla, která se často měnila, ať už to jsou pneumatiky na jeden závod, krize kvalifikačního formátu, apod.

Fanoušek se může zlobit, ale na straně druhé, kdo se nesnaží, nic nezkazí. Z tohoto pohledu je Max Mosley pod větší palbou kritiky, než si skutečně zaslouží. Nakonec to byl on, kdo umožnil politickou dohodu, která zachránila McLaren (ačkoli lidé říkají, že se po něm naopak vezl), byla to FIA, která umožnila velkorysou nabídku posunout McLaren v boxové uličce výše, kterou McLaren statečně zneužil (ačkoli to teď lidé prezentují tak, že se Mosley mstí, ačkoli to byl McLaren, kdo nedodržel zákulisní dohody).

Z tohoto pohledu se není co divit, že po odhalení divočin v Mosleyho soukromém životě se po něm vezou úplně všichni v čele s německými automobilkami a federacemi. Ne snad proto, že by dělal něco protizákonného nebo někomu ubližoval, ale zkráta dostali do rukou lacinou munici.

Říká se, a považuji to za skvělý citát, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. A já se ptám, čí svobodu Max Mosley narušil? Vaši? Mou? Svobodu automobilek? Týmů formule 1? Fanoušků? Židovských organizací? Obětí nacismu? Mých dětí? Dospívajících dětí? Nenarozených dětí?

Všiml si vůbec někdo toho, že celé video je natočenou skrytou kamerou, bez vědomí zúčastněných, kteří vše popsané nedělali na veřejnosti, ale v soukromém bytě? Že ten někdo to pak předal (těžce prodal) listu News of the World, nebyl-li to list sám, a nestydatě zveřejnil?

"Je zřejmé, že to byla past," je přesvědčen šéf BMW Mario Theissen a Kimi Räikkönen se přidal s tím, že je každého věc, co dělá v soukromí.

Ano, Max Mosley by měl odstoupit, ale rozhodně ne za to, co provedl (kéž bych já v jeho věku dokázal být tak vitální jako on!), ale kvůli tomu, že jeho situace monstrózním způsobem odvádí pozornost od toho, proč tu všichni jsme - od formule 1.

Max Mosley se neprovinil vůči žádným společenským standardům - změnila by se situace nějak, kdyby to byl jeho dům, ve kterém si užíval? Naopak, je to veřejnost, která trestuhodně přehlíží závažnost toho, čeho se News of the World dopustil a alarmující je samozřejmost, s jakou jsme brutální narušení Mosleyho svobody akceptovali.

Místo Maxe Mosleyho jste tam klidně mohli být vy, a je jedno, zda jste nebo nejste představitelem mezinárodní organizace.


Článek je publikován v kateogorii "Komentáře" a jako takový vyjadřuje názor redakce Formule.cz, je tedy nutné jej nezaměňovat se zpravodajstvím