Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Český fotograf Jiří Křenek si vyzkoušel jízdu formulí 1

Český fotograf Jiří Křenek si vyzkoušel jízdu formulí 1

"Do přilby jsem jen křičel nadšením."

V paddocku velkých cen formule 1 velmi respektovaný fotograf Jiří Křenek získal cenu za nejlepšího fotografa loňského roku. Odměnou mu bylo od hlavního sponzora týmu ING svezení v monopostu formule 1.

Všichni mluví o tom, jakou mají vozy formule 1 akceleraci a jak neuvěřitelně brzdí. Přesto se nedá tento pocit popsat nebo přenést, dokud si jej člověk prostě sám nevyzkouší.

Navzdory tomu, že doposavad nejel v ničem silnějším než v motokáře, na okruhu Paula Ricarda jej nacpali do kombinézy Fernanda Alonsa.

Jízdě ve voze s motorem 750 koní samozřejmě předcházela podrobná instruktáž a tréninkové jízdy ve slabších vozech. Vyvrcholením (nespekuluji, zda v pravém slova smyslu) byla dvě kola v opravdové formuli 1.

"Nemyslel jsem na to, že jedu ve formuli 1 ve smyslu abych si dával pozor, hrozně jsem si to užil," řekl našemu magazínu Jiří Křenek a na dotaz, co jej nejvíc dostalo, řekl: "Úplně všechno!"

Bylo nám jasné, že Jirka Křenek stojí před úkolem popsat pocity kosmonauta, který vidí Zemi z Měsíce, nebo ty mé, když jsem byl poprvé s holkou v posteli.

"V zatáčkách jsem byl opatrný, ale na rovinkách jsem dal plný plyn. Do přilby jsem jen křičel nadšením: Nemůžu tomu uvěřit, řídím formuli 1!"

Spolu s Jirkou Křenkem si jízdu formulí 1 vyzkoušeli mj. ještě další dva čeští novináři, mezi nimi i komentátor TV Nova Pavel Turek.

Jak moc si Jiří Křenek svou cenu zasloužil, to můžete posoudit na jeho webových stránkách.