Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Rozhovor s Robertem Kubicou

Rozhovor s Robertem Kubicou

O triumfu v Kanadě i nejbližším programu polského rychlíka.

Otázka: "Jaké máš čtyři dny po svém prvním vítězství pocity?"

Robert Kubica: "Báječné. Je to skvělé nejen pro mě, ale i pro celý tým, pro všechny, kdo se na vítězství podíleli. Samozřejmě jsme měli trochu štěstí, ale šli jsme mu naproti. Nakonec jsme mohli slavit dokonce double. Svou roli v tom sehrál i Nick. Je to fantastický výsledek, který nám naděluje velkou dávku motivace."

Otázka: "V jakém okamžiku sis v závodě řekl, že bys mohl vyhrát?"

RK: "Když Lewis a Kimi při první zastávce v boxech odstoupili, byl jsem ze závodníků jedoucích na dvě zastávky první. Fáze za safety carem naznačovala, že by mohla hrát do karet pilotům s jednou plánovanou zastávkou. Musel jsem za nimi vyčkat až do doby, než také zamířili k mechanikům, což bylo příliš dlouho. Poté už jsem mohl konečně pracovat na zvyšování svého náskoku.

Prvním potěšením pro mě bylo, že druhá zastávka proběhla hladce. Mechanici znovu odvedli perfektní práci. Poprvé jsem na vítězství začal pomýšlet v okamžiku, kdy jsem se vrátil na trať a zjistil, že Nick je stále za mnou. Zpomalil jsem a soustředil se vyloženě na to, abych ve zbylých patnácti okruzích neudělal chybu. Byla to ta nejdelší a zároveň nejpohodlnější kola v mé kariéře ve formuli 1. Nebyl jsem už pod tlakem, mým jediným úkolem bylo dovézt vůz do cíle.

Otázka: "Co jsi v těchto dnech po vítězství dělal?"

RK: "Nebylo moc času. Snažil jsem se hlavně si dobít baterky. Trochu jsem trénoval. Zbytek času jsem se oddával relaxaci. Včera jsem odletěl do Barcelony, kde se do pátku budu věnovat testování zaměřenému na příští závod v Magny-Cours."

Otázka: "O víkendu se s vozem formule 1 projedeš ulicemi Varšavy. Jak se těšíš na setkání s polskými fanoušky?"

RK: "Doufám, že se vydaří počasí. Pokud se tak stane, bude to určitě vzrušující podívaná. Byli jsme tam už před rokem. Přestože to bylo o svátcích, přišlo neuvěřitelné množství lidí. Je pravděpodobné, že letos jich bude přihlížet ještě více. Bude to docela náročný víkend. Po dvoudenním testování v pátek večer nasednu na letadlo a odletím do Varšavy. Všechno vypukne v sobotu ráno. Pokud se fanoušci budou bavit, bude vynaložené úsilí stát za to.

Otázka: "Vedeš teď šampionát. Věříš, že je reálné získat titul mistra světa?"

RK: "Nečekal jsem, že po sedmi závodech budu ve vedení šampionátu. Naše auto není v poli tím absolutně nejrychlejším. Je ale naprosto spolehlivé. V této oblasti jsme se loni stále potýkali s určitými problémy, podařilo se nám ale udělat velký pokrok. K tomu musíme přičíst i skvělou práci mechaniků v boxech, jako ostatně každého dalšího člena týmu.

Zatím jsem pravidelně bodoval, ale samozřejmě nevím, jestli v tom budu pokračovat. Vždy se budu soustředit na jednu aktuální Grand Prix a pokoušet se v ní získat co nejvíce bodů. Vyrovnanost hraje důležitou roli. Doufám, že jsme schopni vůz dále zlepšovat. Pak můžeme dosáhnout dobrých věcí. Ať se stane cokoliv, musíme se vždy snažit vytěžit z dané situace co nejvíc. Koneckonců, kdo ví, jestli ještě někdy budu mít podobnou příležitost. Jedno ale vím jistě, udělám pro to vše."