Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Ecclestone chce zavést systém medailí už příští rok

Ecclestone chce zavést systém medailí už příští rok

Eddie Jordan tvrdí, že je to nesmysl.

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone nedávno oznámil, že by chtěl bodový systém nahradit systémem medailí z důvodu zvýšení atraktivity závodů na čelních pozicích.

Namísto současného systému, kdy prvních osm jezdců v cíli bere body podle klíče 10-8-6-5-4-3-2-1 by se měly pouze prvním třem jezdcům v cíli závodu rozdávat medaile, klasicky zlatá, stříbrná a bronzová.

Důvodem je podle Ecclestona skutečnost, že se jezdec jedoucí na druhém místě často spokojí se svou pozicí namísto risku při boji o vítězství.

Ecclestone nyní navíc řekl, že by se tento systém měl ve formuli 1 objevit už v příštím roce a věří, že bude jeho návrh odsouhlasen na setkání Světové rady motorsportu.

"Stane se tak," řekl Ecclestone. "Všechny týmy jsou s tím spokojeny. Důvodem je skutečnost, že už mě štve, jak lidé mluví o tom, že se málo předjíždí. A důvodem, proč se nepředjíždí nejsou okruhy, nebo lidé, je to proto, že jezdci nepořebují předjíždět.

Když vedete a já jsem druhý, nebudu riskovat, abych vyjel mimo trať nebo udělal nějakou hloupost kvůli dvěma bodům. Pokud to budu muset udělat, abych získal zlatou medaili, které rozhodnou o titulu, pak to udělám. Předjedu vás.

Letos jsme několikrát viděli, že Hamilton z tohoto důvodu nepředjel Massu. Kdyby závodil pro mě, zkusil to a udělal chybu, byl bych nespokojený. Není to o tom, aby se mistrem stal někdo, kdo nevyhraje ani závod."

Pak také ale vyvstaly otázky, jestli je správné, aby se mistrem stal někdo, kdo vyhraje několik závodů, ale zbytek nedokončí a ten, který ve všech závodech dojede druhý skončil v celkové klasifikaci až za ním. Ecclestone odpověděl: "Bude se muset příští rok víc snažit."

Podobná situace nastala letos, i když ne v tak extrémní podobě. Felipe Massa vyhrál šest závodů, zatímco mistr světa Hamilton jen pět.

Na tento systém zareagoval bývalý šéf dnes již zaniklého týmu Jordan Eddie Jordan, když jej označil za nesmysl.

"Je to nesmysl. Body jsou důležité. Já jsem byl na setkání šéfů týmů jedním z těch, kteří se zasazovali o zvýšení počtu bodujících na osm, protože jeden bod pro slabý tým znamená to samé, co vítězství pro takové jako McLaren, nebo Ferrari a na to nesmíme zapomínat.

Můžu vám říct, dva body proti ničemu je velký rozdíl. Každý, kdo zná finanční stránku formule 1 ví, jak důležité to je a jak neobyčejně ti na konci pole prahnou po každém bodu.

McLaren a Ferrari pracují s rozpočtem zhruba 250 milionů, ale pak tu jsou týmy jako Force India nebo Toro Rosso, které letos svým vítězstvím všechny překvapilo a to mají možná osm až desetkrát menší rozpočet.

Ecclestone se vrtá v něčem, o čem podle mého názoru ztratil ponětí. On si myslí, že lidi zajímá jen vyhrávání závodů. Nezlobte se na mě, ale tohle je podle mě trochu nedomyšlené. Měl by to projednat s Maxem Mosleyem. Pokud tvrdí, že se to u týmů setkalo s plnou podporou, pak tomu prostě nevěřím."