Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ecclestone věří, že lidé systém medailí podpoří

Ecclestone věří, že lidé systém medailí podpoří

Jen díky němu prý titul získá opravdový šampion.

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone nedávno překvapil veřejnost svým návrhem změnit systém odměňování jezdců za jejich výsledky. Namísto stávajícího bodového systému by rád zavedl medaile pro tři nejlepší.

Ecclestone doufal, že jeho návrh bude odsouhlasen na zasedání Světové rady motorsportu, leč, nestalo se. Návrh byl zapsán na seznam těch, o kterých se rozhodne až podle průzkumu veřejného mínění.

Podle Ecclestona není pochyb, že jeho návrh veřejnost podpoří, díky němu se totiž podle Brita stane formule 1 zajímavější.

"Vcelku jednoduše, udělá to formuli 1 na pohled mnohem zajímavější, protože to podnítí jezdce k boji o vítězství.

Měli bychom vidět mnohem více předjíždění, jezdci využijí většího počtu šancí a budou mezi sebou závodit až do cíle. Nyní se docela často stává, že vidíme jezdce spokojit se s druhým, třetím nebo čtvrtým místem a závod může být po posledních zastávkách nudný.

Jezdci za to nemohou, oni jsou závodníci, ale bodovací systém je nutí být příliš konzervativní. Jak to bývá, pokud chtějí získat titul, je lepší spokojit se s málem a zajistit si body, než pronásledovat jezdce před sebou a riskovat, že odjedete domů s prázdnou.

Ale tohle je formule 1, vrchol motorsportu a jen ten nejlepší jezdec by měl získat titul. Být šampionem formule 1 není o tom být konzistentní a spolehlivý dojížděč. Je to o tom tvrdě bojovat, využívat šance a nespokojit se s druhou příčkou.

Loni vedl Hamilton průběžné pořadí ještě předtím, než vůbec vyhrál závod. Podobně letos Robert Kubica v Kanadě vedl průběžné pořadí, i když Hamilton, Massa i Räikkönen vyhráli víckrát než on. Lewis a Robert jsou extrémně talentovaní, ale nemyslím si, že by měl systém vytvářet takové výsledky.

Nemělo by být možné získat titul pro někoho, kdo nevyhrál ani jeden závod, ale může se to stát, pokud nezměníme systém."

Ecclestone ujišťuje, že by se podle medailového systému rozhodlo pouze mezi jezdci, titul by získal ten, kdo vybojuje nejvíc zlatých medailí. Pokud by dva jezdci měli shodný počet medailí, rozhodly by stříbrné a pak bronzové. Současný bodovací systém by zůstal pro hodnocení týmů do Poháru konstruktérů.

"Pro týmy jsou body do Poháru konstruktérů pouze finanční záležitostí, protože si podle nich rozdělují roční odměny. Boj o bod nebo dva má opravdový význam pro týmy ze spodní části tabulky a já nevidím žádný důvod, proč by se to mělo měnit.

V roce 2003 jsme zvýšili počet bodovaných míst na osm, což bylo skvělé pro týmy, zejména pro ty menší, ale umocnilo to problém s bodováním jezdců, protože zvýšením počtu bodujících z šesti na osm jsme udělali rozdíl mezi prvním a druhým dost malý.

Tehdy získal titul Michael Schumacher jen dva body před Kimim Räikkönenem, ale Michael vyhrál šest závodů, zatímco Kimi jen jeden. Kimi je skvělý jezdec, ale nemyslím si, že by bylo správné, aby za takové situace získal titul, což se málem stalo."

Ecclestone nemá obavy z toho, že by se kvůli novém systému medailí rozhodlo o titulu už v polovině sezóny.

"Myslím, že to se může stát za každého systému, pokud jeden tým dominuje se skvělým vozem, já si dokonce myslím, že je to s medailovým systémem nepravděpodobnější.

Čtyři nebo pět závodů do konce má jezdec, který ztrácí tři nebo čtyři zlaté medaile stále šanci na titul, což je nyní mnohem nepravděpodobnější, když je rozdíl mezi prvním a druhým pouhé dva body.

V každém případě, způsob, jak udržet šampionát otevřený a vzrušující je snížit cenu, kterou týmy musí zaplatit, aby byly konkurenceschopné. Velice mě těší, že týmy nyní vidí smysl této záležitosti a přijaly smysluplné návrhy ke zredukování jejich výdajů, o což jsme se s Maxem Mosleyem už nějakou dobu snažili.

Myslím, že všichni otveřeli oči a uvědomili si, že jejich současná úroveň útrat je nesnesitelná. Co víc, závodění může být také mnohem vyrovnanější."

Bernie Ecclestone popřel spekulace o tom, že jej k návrhu přivedl způsob, jakým letos získal titul Lewis Hamilton.

"Nesmysl! Lewis si titul zasloužil a nikdo nebyl potěšen tak jako já, že vyhrál. Byl předurčen k tomu stát se šampionem a otázkou bylo pouze kdy, ne jestli se mu to podaří.

Jediná věc, se kterou nejsem úplně spokojený byla skutečnost, že současný systém umožnil Lewisovi dojet pouze pátý v posledním závodě, aby získal titul a nemyslím si, že si fanoušci zapnou televizi proto, aby viděli dobrého pilota bojovat o pátou pozici. Chtějí vidět ty nejlepší piloty tvrdě bojovat o vítězství."