Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

FIA představila plány na další snížení nákladů

FIA představila plány na další snížení nákladů

Týmy s rozpočtem do 30 milionů liber budou zvýhodněny.

FIA dnes na zasedání Světové rady motorsportu představila nová pravidla pro rok 2010 ještě více omezující rozpočet týmů. Plánem je srazit výdaje až na 30 milionů liber (33 mil. eur, 42 mil. dolarů). Omezení ale nebude povinné, fungovat bude především jako šance pro menší stáje bez podpory automobilky nebo silného sponzora.

Do této hranice se počítají i platy jezdců a šéfa týmu a dalších. Pokud stáj některé díly nevyvíjí a místo toho je kupuje, budou se i náklady na koupi těchto částí započítávat do uvedeného limitu. Mimo něj ale stojí například motorhome.

S tím, že je omezení nepovinné, se samozřejmě váže i zvýhodnění týmů, které se rozhodnou svůj rozpočet limitovat pod tento strop. FIA jim nebude tolik svazovat ruce při vývoji vozu, některé zákazy pro ně tedy nebudou platit.

Jedná se především o zrušení omezení testování, zrušení limitu otáček motoru a zmrazení jeho vývoje, možnost používat flexibilní přítlačná křídla, byť standardizovaná, a další. To znamená, že takové týmy nebudou muset dodržovat některá úsporná opatření.

FIA si navíc vyhrazuje právo tyto výhody měnit tak, aby co možná nejvíce vyrovnala síly obou skupin týmů.