Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

McLaren předvolán před Světovou radu motorsportu

McLaren předvolán před Světovou radu motorsportu

Tým čeká na konci dubna řada štiplavých otázek.

Mezinárodní automobilová federace si pozvala zástupce týmu McLaren na kobereček, příslušníci stáje z Wokingu se budou 29. dubna zodpovídat před Světovou radou motorsportu kvůli poškozování dobrého jména sportu řadou kontroverzních událostí ve Velké ceny Austrálie.

Na samotném konci závodu Lewis Hamilton za safety carem předjel Jarna Trulliho, následně jej pustil zpět, po závodě pak tým podával komisařům zavádějící informace a zatajil rádiovou komunikaci, následkem čehož byl Jarno Trulli neprávem penalizován.

Po dalším šetření byla ale záležitost objasněna a Hamilton i tým McLaren byli vyloučení z Velké ceny Austrálie, zatímco Jarno Trulli získal zpět své třetí místo.

FIA včera oznámila, že tým bude předvolán před Světovou radu motorsportu po Velké ceně Bahrajnu, aby zodpovíal otázky týkající se skutečnosti, že McLaren porušil článek 151c Mezinárodního sportovního řádu.

Podle Mezinárodní automobilové federace tým celkem pětkrát porušil pravidla, a to tím, že:

1) 29. března 2009 tvrdil komisařům po Velké ceně Austrálie, že Hamiltonovi nedával žádné instrukce předjet Jarna Trulliho v době, kdy celé pole vodil safety car, přestože věděl, že toto tvrzení není pravdivé

2) donutil Lewise Hamiltona, obhájce titulu mistra světa, aby komisařům toto nepravdivé tvrzení potvrdil

3) ačkoliv věděl, že přímé rozhodnutí komisařů vyplývající z jeho nepravdivé výpovědi mělo za následek nespravedlivé penalizování jezdce konkurenčního týmu, neučinil nic pro to, aby byla situace napravena, když nekontaktoval Mezinárodní automobilovou federaci a neučinil ani nic jiného

4) 2. dubna 2009 se při druhém slyšení před komisaři Velké ceny Austrálie nesnažil své tvrzení ze 29. března opravit, místo toho stále označoval své tvrzení jako pravdivé, přestože byla zveřejněna rádiová komunikace, ve které tým požaduje po Hamiltonovi, aby pustil Trulliho, na opravu svého tvrzení dostal více než jednu příležitost

5) 2. dubna 2009 při druhém slyšení před komisaři stále nutil Hamiltona tvrdit, že lživé tvrzení ze 29. března je pravdivé, přestože věděl, že není

McLaren už přiznal, že sportovní ředitel Dave Ryan a Lewis Hamilton lhali komisařům při slyšení po Velké ceně Austrálie a druhém setkání v předvečer Velké ceny Malajsie.

Ryan byl týmem propuštěn a Hamilton se otevřeně omluvil za své činy poté, co vyšlo najevo, že po něm Ryan požadoval, aby nemluvil pravdu.

"Nikdy jsem se necítil tak špatně." řekl během emocionální tiskové konference v Malajsii Hamilton. "Zkuste se vžít do mé pozice a pochopíte to, jak jsem řekl, nejsem lhář. Nejdu životem jako lhář a podvodník. A tak, když lidé říkají, že jsem podvodník a svět si to myslí...co mohu říci?"

Je možné, že bude Lewis Hamilton před Světovou radu motorsportu předvolán také.