Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Räikkönen opět zkusí rally, nyní ve větším měřítku

Räikkönen opět zkusí rally, nyní ve větším měřítku

Fin se zúčastní domácího podniku mistrovství světa.

Kimi Räikkönen opět usedne za volant soutěžního vozu, tentokrát si ale vybrat větší sousto než dosud. Příští měsíc se totiž zúčastní podniku ve svém rodném Finsku, který bude součástí WRC.

Räikkönen už letos v rally závodil, devátý podnik WRC v Jyvaskyla bude ale pro něj prvním, který se jede na šotolině. Šampion formule 1 z roku 2007 minulý týden testoval ve středním Finsku vůz Abarth Grande Punto.

Spolujezdcem mu bude Kaj Lindström, bývalý spolujezdec čtyřnásobného světového šampiona Tommiho Mäkinena. Vůz pro Räikkönena bude připravovat také Mäkinenův tým.

Lindström se Rally Finska účastnil už desetkrát, s Mäkinenem dvakrát dojeli šestí, a přiznává, že na Räikkönena nyní čeká velice těžký úkol.

"Rally Finska určitě nebude snadná. Soutěže, kterých jsme se dosud účastnili, byly menší, třídenní podnik WRC je mnohem delší a intenzivnější než tyto národní podniky.

A nezačíná to jenom tou rally, máme dva dny na prohlídku trati a sepsání poznámek. Kimi dělá velmi dobré poznámky, ale zde bude pod tlakem."

Lindström také řekl, že jeho nezkušenost na šotolině jeho jízdy příští měsíc také podstatně ztíží.

"Soutěžil už na sněhu a asfaltu, ale na šotolině nikdy, ale testovali jsme na šotolině. Jedna z nejtěžších věcí pro Kimiho bude rychlost tohoto podniku. Rally Finska a využívané cesty jsou velmi rychlé, ne jako ty, co jsme předtím jeli, zabere mu to nějaký čas.

Ale, zase nezapomeňme, že tenhle chlapík je poměrně dobrý jezdec! Je velmi talentovaný a já jsem si jistý, že si povede dobře."

Räikkönen skončil na třináctém místě v lednové arktické rally, kde se v roli soutěžního jezdce objevil poprvé. Na sněhu jel v rámci Vaakuna Rally a byl sedmý, než se svým abarthem vyjel mimo trať a propadl se na sedmnácté místo. Svůj debut na asfaltu si odbyl v květnu v Itálii na Rally della Marca, tam ale poškodil kolo a ve třetí etapě odstoupil.