Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Lewis Hamilton po dlouhé době vrací McLaren na výsluní

Lewis Hamilton po dlouhé době vrací McLaren na výsluní

Velká cena Maďarska - závod

Lewis Hamilton ukončil dlouhé čekání týmu McLaren na vítězství, když poprvé od loňské Velké ceny Číny vyhrál závod formule 1. Také druhý Kimi Räikkönen může slavit, naopak třetí Mark Webber by si určitě přál víc. Z pole position startující Fernando Alonso naopak brzy ze závodu odstoupil.

Už start se obhájci titulu náramně vydařil. Za Fernandem Alonsem, který po startu z pole position udržel první místo, bojovali hned čtyři jezdci. Piloti Red Bullu, Sebastian Vettel a Mark Webber, se snažili udržet za svými zády vozy se systémem KERS.

Kimi Räikkönen při svém manévru málem trefil Lewise Hamiltona, ten ale střetu zabránil a pozdním brzděním se v první zatáčce dostal na druhé místo. Byl ale široký a na výjezdu jej předjel Webber. Vedle nich došlo ke kontaktu mezi Räikkönenem a Vettelem, ten se propadl až na sedmou pozici.

Zatímco Alonso ujížděl v čele, Lewis Hamilton úspěšně zaútočil na Marka Webbera a dostal se na druhé místo. Ihned poté navíc začal Alonsův náskok stahovat.

Španěl ale podle očekávání zajel do boxů velmi brzy, už v jedenáctém kole. Od té chvíle se ale jeho dobře rozjetý závod začal rychle obracet naruby. Mechanici špatně dotáhli matici na jeho pravém předním kole. Po výjezdu z boxů tak musel zpomalit. Už na výjezdu ze čtvrté zatáčky mu upadl aerodynamický kryt kola, o půl kola dál se ze zavěšení poroučela celá pneumatika.

Alonso tedy musel do boxů ještě jednou. Jeho renault už ale sužovaly problémy s palivovou nádrží a tým proto dvojnásobného šampiona brzy stáhl úplně.

Lewis Hamilton tak měl otevřenou cestu k vítězství. Celý závod jel velmi rychle a nenechal se nikým zaskočit, takže po sedmdesáti kolech mohl po dlouhé době rozjásat všechny příznivce stříbrných šípů

Skvělý závod má za sebou také druhý Kimi Räikkönen. Fin se do závodu kvalifikoval sedmý, na startu ale využil výhody KERSu a posunul se na čtvrté místo. Poté využil problémů Fernanda Alonsa a Marka Webbera. Australan se zdržel v boxech a mechanici jej dokonce vypustili přímo vedle Räikkönena, Webber naštěstí včas Fina zaregistroval a zabránil střetu.

Räikkönen své druhé místo ale stále nemá jisté, za své nebezpečné manévrování na startu ale ještě bude vyšetřován sportovními komisaři.

Na třetím místě nakonec dojel Mark Webber, jediný jezdec Red Bullu, který dojel do cíle. Jeho týmový kolega Sebastian Vettel ve skrumáži v prvním kole lehce poškodil přední křídlo, které si v boxech nechal vyměnit. To už ale záběry ukazovaly kouř z jeho vozu a Vettel nakonec s technickým problémem odstoupil.

Těsně pod stupně vítězů dojel Nico Rosberg, který tak zopakoval své umístění z Nürburgringu. Byť nedosáhl svého cíle, stupňů vítězů, získal pro Williams další slušnou porci bodů.

Pátý proťal cílovou pásku Heikki Kovalainen, který si oproti startovnímu roštu o jedno místo polepšil. Kovalainen dnes také prokazoval, že technická maďarská trať McLarenu svědčí, dlouho ale jezdil za Webberem, kterého se mu nepodařilo předjet.

Pro body dnes dojeli oba jezdci Toyoty. Timo Glock ještě několik kol před cílem jezdil třetí a dotíral na Räikkönena, čekala jej ale ještě jedna zastávka v boxech. I tak je ale šesté místo vzhledem k výsledku kvalifikace úspěchem.

Jeho týmový kolega Jarno Trulli získal poslední bod za osmé místo, v závěru si ale musel za sebou hlídat Kazukiho Nakadžimu a Rubense Barrichella. I díky charakteru Hungaroringu ale neměl velké problémy udržet je za svými zády.

Pouze dva body si z Maďarska odváží tým Brawn, potažmo Jenson Button. Poté, co britská stáj včera zaznamenala nejhorší kvalifikaci sezóny, získala i nejslabší výsledek v závodě. Do konce sezóny jí tak čeká ještě spousta práce.

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 L.Hamilton  McLaren
1:38:23.876 
2.
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 11.529 
3.
 M.Webber  Red Bull
+ 16.886 
4.
 N.Rosberg  Williams
+ 26.967 
5.
 H.Kovalainen  McLaren
+ 34.392 
6.
 T.Glock  Toyota
+ 35.237 
7.
 J.Button  Brawn
+ 55.088 
8.
 J.Trulli  Toyota
+ 1:08.172 
9.
 K.Nakadžima  Williams
+ 1:08.774 
10.
 R.Barrichello  Brawn
+ 1:09.256 
11.
 N.Heidfeld  BMW
+ 1:10.612 
12.
 N.Piquet  Renault
+ 1:11.512 
13.
 R.Kubica  BMW
+ 1:14.046 
14.
 G.Fisichella  Force India
+ 1 kolo 
15.
 J.Alguersuari  Toro Rosso
+ 1 kolo 
16.
 S.Buemi  Toro Rosso
+ 1 kolo 

Neklasifikováni:

 Jezdec  Tým  V kole
 S.Vettel  Red Bull
30 
 F.Alonso  Renault
16 
 A.Sutil  Force India
 F.Massa  Ferrari
DNS