Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sweet home Alabama, I´m coming home to you!

Sweet home Alabama, I´m coming home to you!

Barber Motorsports Park – představení nové tratě

Do zveřejnění kalendáře pro sezónu 2010 nezbývá ani týden. O víkendu spojeném se závodem v Edmontonu přilétla další vlašťovka nového kalendáře. Slova rockové klasiky „Sweet Home Alabama“ od skupiny Lynyrd Skynyrd jsme nevybrali náhodou. Prezident komerční divize Indy Racing League Terry Angstadt oznámil vznik závodu „Indy Grand Prix of Alabama“ konaném minimálně po příští tři roky na okruhu Barber Motorsports Park.

Na trať u města Birmingham nemíří IndyCar poprvé. První test kompatibility proběhl na podzim roku 2007. Letos na jaře se Alabamě odehrála „generální zkouška“. Barber Motorsports Park hostil jediné předsezónní testy IndyCar na okruzích. Přestože se jednalo o testy, našlo si cestu na závodiště 20 000 diváků!

Moderní závodní komplex byl otevřen v roce 2003. Trať má tři různé možné konfigurace, IndyCar bude závodit na té nejdelší verzi s patnácti zatáčkami a délkou 2,3 míle (3,7 kilometrů). Součástí komplexu je i muzeum a podél tratě se nachází několik unikátních ocelových sousoší lvů, obřích pavouků, vážek či postavy bájného Sisyfa. Ve vzduchu visí možnost, že by se závod IndyCar konal společně se závody sportovních vozů Grand-Am.

IndyCar pojede v Alabamě 11. dubna 2010. Tedy týden před závodem v kalifornském Long Beach. V letošní sezóně v tomto víkendu IndyCar nezávodila. Pokud se nepřesune závod ve floridském St. Petersburgu, dočkáme se na jaře 2010 minimálně čtyř závodů v řadě. Na stránkách GP Long Beach a oválu v Kentucky jsou totiž již nabízeny lístky na závod v roce 2010 týden, respektive 14 dní, po závodu v Alabamě.

„Barber Motorsports Park je nejlepší trať v severní Americe a zaslouží si událost tohoto kalibru a prestiže,“ řekl Gene Hallman, prezident společnosti Zoom Motorsports, promotéra tratě, a společnosti, která již fungovala jako promotér závodu na trati Belle Isle v Detroitu. „Měli jsme štěstí, že nám pomohli guverném Riley a starosta Langford, oba pochopily výhody, které IndyCar Series přinese našemu městu a státu.“

 Držitelem oficiálního rekordu okruhu je Max Papis a stáj Chip Ganassi Racing. Čas 1:20.613 zajeli v sérii Grand-Am v roce 2004. Neoficiální rekord zaznamenal letos při testech Will Power ze stáje Team Penske. Hodnota Powerova času je 1:09.4557