Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

IndyCar ve státě plukovníka Sanderse a smažených kuřat

IndyCar ve státě plukovníka Sanderse a smažených kuřat

Meijer Indy 300 – před závodem

Po třech závodech na okruzích se v noci ze soboty na neděli vrátí IndyCar byť dočasně na ovál. Bohužel po nás fanoušky v Evropě se závod pojede pod umělým osvětlením v nelidskou denní dobu. Letošní ročník je jubilejním desátým. Pouze dva jezdci (Buddy Lazier a Sam Hornish Jr.) dokázali v Kentucky zvítězit dvakrát.

Ovál u městečka Sparta ve státě Kentucky byl otevřen závodem jedné z nižších sérií NASCAR 16. června 2000. IndyCar zavítala do Kentucky na konci srpna 2000. Od té doby se závod přesunul na tradiční polovinu srpna. Tribuny mají kapacitu 66 000 diváků. Trať je projektovaná pro závody NASCAR, ale hlavní série Sprint Cup do Kentucky prozatím nezavítala. Dokonce proběhl i soud mezi majiteli Kentucky Speedway a International Speedway Corporation, která vlastní velkou část oválů, na nichž NASCAR jezdí a hlavně, která patří NASCARu. Kentucky Speedway NASCAR obvinila z kartelu s ISC. NASCAR ze soudního procesu ovšem vyšel jako vítěz a Kentucky Speedway byla letos počínaje prvním lednem prodána dalšímu velkému majiteli amerických oválů Speedway Motorsports Inc.

Sarah Fisher jako první žena v amerických formulích, která si dojela pro pole position 

Kentucky bylo svědkem historické události, když v roce 2002 získala Sarah Fisher, jako první žena v historii amerických formulí, pole position. Ovšem ten samý víkend se Kentucky také stalo svědkem smutné události. V juniorské sérii Infiniti Pro Series (dnes Firestone IndyLights) těžce havaroval kanadský herec a představitel populárního Brandona Walshe ze seriálu Beverly Hills 90210 Jason Priestley. Naštěstí se ze zranění způsobených nárazem do zdi v rychlosti okolo 180 mil v hodině dokázal Jason brzy a úplně uzdravit a do světa amerického závodění se vrátil jako spolumajitel stáje Rubicon Race Team.
V předloňské sezóně se v Kentucky odehrál asi největší trapas kariéry Daria Franchittiho. Franchitti přehlédl šachovnicovou vlajku a ve vysoké rychlosti narazil do vozu Kosuke Matsuury. Stejně jako v předešlém závodě v Michiganu se i v Kentucky Franchitti pořádně proletěl vzduchem. Naštěstí oba aktéři z kolize vyvázli bez zranění.

O víkendu spojeném se závodem v Kentucky se dozvíme kalendář IndyCar pro příští sezónu. Pár otázek ohledně kalendáře prozatím zůstává nezodpovězených. Pojede se v Milwaukee i příští rok? Promotéry závodu na historické míli trápí finanční potíže. Možnou variantou je náhrada Milwaukee závodem v New Hampshire. Co Richmond a Homestead? Bude pro ně místo? Kolik závodů se pojede v Brazílii? Jaký bude konečný poměr oválů a okruhů?

2007, Dixon a Franchitti - jeden z mnoha soubojů

Na start závodu se postaví 23 vozů. Kvůli nedostatku předjíždění uvolnilo vedení série aerodynamická pravidla a poprvé v historii uvidíme v IndyCar funkci push-to-pass. Stáj Dreyer & Reinbold Racing nasadí tři vozy, jak pro Mika Conwaye, který pojede v mírně upraveném zbarvení, tak pro Tomase Schecktera a Milku Duno. Tři mušketýři budou šermovat i za Rogera Penskeho. Vrátí se Sarah Fisher se svou stájí. Do vozu Team 3G znovu usedne Jaques Lazier. Raphaela Matose bude místo amerických mariňáků sponzorovat US Air Force. Modro-bílo-červený bude vůz Marca Andrettiho. Sponzorem mu bude řetězec obchodů Meijer, hlavní sponzor závodu v Kentucky. Naopak Dario Franchitti se vrátí k tradičnímu červenému zbarvení řetězce obchodů Target. V tradičních barvách bude zbarven i vůz Eda Carpentera, jehož bude opět sponzorovat Menard´s.

Kentucky Speedway
Délka tratě: 1,5 míle (2,4 kilometru)
Klopení: 14° - zatáčky, 4° - rovinka
Délka závodu: 300 mil, 200 kol
Loňský vítěz: Scott Dixon (Target Chip Ganassi Racing)
Loňské pole position: Scott Dixon (Target Chip Ganassi Racing)
Rekord tratě: Sarah Fisher (Dreyer & Reinbold Racing), 24.0661, 2002

Časový harmonogram (SELČ)
Pátek 31. 7.
21:00 – 22:45 – 1. trénink
23:50 – 1:00 – kvalifikace
Sobota 1. 8.
3:00 – 3:45 – 2. trénink
Neděle 2. 8.
2:45 Start závodu Meijer Indy 300