Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Ferrari se ostře opřelo do Williamsu

Ferrari se ostře opřelo do Williamsu

Těžce snáší zamítnutí žádosti o test pro Schumachera.

Tým Ferrari ostře reagoval na rozhodnutí Williamsu, které zamítlo žádost o možnost pro Michaela Schumachera testovat letošní F60, než se po zhruba dvou a půl letech opět postaví na start velké ceny formule 1.

Testování během sezóny je zakázané a pro výjimku z pravidel je proto potřeba získat souhlas Mezinárodní automobilové federace a všech ostatních týmů. Všechny zmíněné proto Ferrari obeslalo s žádostí.

Jenže Williams je proti, což stačí na zamítnutí této žádosti. Po Williamsu se proti žádosti Ferrari postavily i týmy Red Bull a Toro Rosso, které argumentují tím, že Jaime Alguersuari také žádnou výjimku nedostal.

Michael Schumacher je navíc sedminásobný šampion a dosud nejúspěšnější jezdec tohoto sportu, což ještě více znemožňuje jeho případu v porovnání s Alguersuarim obstát.

Jak dále Williams tvrdí, kdyby Ferrari pro Schumachera výjimku dostalo, vznikl by precedens. K čemu by potom byla pravidla, když by stačilo zažádat o výjimku? V tomhle smyslu Williams prohlásil, že by okamžitě požadoval možnost testování pro své testovací jezdce.

Jenže Ferrari, zdá se, zamítnutí těžce nese a Williams ostře napadlo: "Hádejte, kdo je proti testu s F60? Tým, který už roky nevyhrál a nevynechá příležitost znovu ukázat svého slabého ducha pro fair play.

Jen pro představu, Scuderia Ferrari dala své svolení pro test Alguersuariho, ale zdá se, že i v takovém případě se zde někdo rozhodl dogmaticky dodržovat znění pravidel."

Williams ve formuli 1 Schumachera vítá, ale nevidí důvod mu test povolit: "Zatímco vítáme Michaela Schumachera zpátky ve formuli 1, fakt je ten, že jakákoliv forma testování na okruzích během sezóny je striktně zakázána pravidly stanovenými FIA a dodržovanými všemi týmy.

Bylo to z toho důvodu, ze kterého Alguersuari, který řídil vůz formule 1 vůbec poprvé až v Maďarsku, nedostal možnost seznámit se s vozem Toro Rosso předtím, než absolvoval svůj závodní debut.

Williams nevidí žádný rozdíl mezi Alguersuariho situací a tou Schumacherovou a cítí, že jakákoliv odchylka od pravidel by do budoucna vytvořila precedens.

V podobné situaci by Williams bez váhání využil své současné testovací jezdce. Z důvodu důslednosti a spravedlnosti proto zamítáme žádost Ferrari testovat před Velkou cenou Evropy."