Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Andretti Green Racing se pomalu rozpadá

Andretti Green Racing se pomalu rozpadá

Prozatím byl oddělen závodní tým od zbytku aktivit

O potížích stáje Andretti Green se v zahraničních diskuzích spekuluje už pár týdnů. Před týdnem se v souvislosti se startem Francka Montagnyho v Sonomě objevila spekulace o možném rozdělení stáje. Montagny totiž startuje s podporou Garyho Petersona, vlastníka stáje AFS Racing, což je partner týmu Andretti Green Racing v juniorské sérii IndyLights. Peterson je současně vlastníkem společnosti Automatic Fire Sprinkers, Inc., výrobce automatických hasicích přístrojů. V příštím ročníku by se údajně aktivity Michaela Andrettiho a Garyho Petersona měly ještě těsněji propojit, právě na úkor spoluvlastníků stáje Andretti Green Racing Kima Greena a Kevina Savoreeho. Předchůdce dnešní stáje AGR založili v roce 1993 bratr Kima Greena Barry Green a Gerry Forsythe.
Dnes bylo oznámeno, že Andretti, Green a Savoree mezi sebou podepsali smlouvu a rozdělení aktivit. Závodní stáj bude stoprocentně vlastnit Michael Andretti. Ostatní aktivity, tedy společnost Andretti Green Promotions a Andretti Green Toronto, převezmou Kim Green a Kevin Savoree. Další podmínky dohody nebyly a nebudou zveřejněny.
Zatím nikdo nenaznačil, jestli Green a Savoree budou provozovat i nějaký závodní tým. Jako utopie se jeví varianta, že by Michael Andretti v příštím ročníku znovu nasazoval čtyři vozy. Potvrzenou smlouvu má Tony Kanaan. Těžko předpokládat, že by Michael Andretti vyhodil ze stáje svého vlastního syna. Hideki Mutoh nemá pro příští ročník jisté financování závodních aktivit, naopak velmi reálně mu hrozí ztráta podpory Hondy a Panasonicu, kteří by měli své peníze přesunout k Gilu de Ferranovi, pokud angažuje Takumu Sata. Danica Patrick projevila přání stáj opustit, ať už do týmu Chipa Ganassiho nebo do šampionátu NASCAR. Šanci bude mít Franck Montagny, pokud dopadne dobře jeho nedělní debut. Montagny by mohl získat sponzorský příspěvek od Petersona, neboť i v Sonomě poveze Montagny na voze reklamu na jeho firmu.
Ostrouhat by mohli jezdci z juniorské série IndyLights, přestože J. R. Hildebrand suverénně vede tabulku a nováček Saavedra je druhý. Bude zajímavé sledovat, jestli Andretti a Peterson najdou dostatečné finanční prostředky, aby zajistili start alespoň Hildebrandovi. Není to sice nereálné, ale vzhledem k ekonomické krizi je to nepravděpodobné. Navíc za Andrettiho stáj by znovu nastupovali dva nováčci (přestože Montagny má zkušenosti i z formule 1, tak v IndyCar ještě nezávodil), což by jistě neocenil Kanaan, který se v předchozích sezónách netajil, že jej nebaví být jediným, kdo v týmu umí nastavit vůz.