Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Sebastian Vettel v Suzuce vítězí stylem start-cíl

Sebastian Vettel v Suzuce vítězí stylem start-cíl

Velká cena Japonska - závod

Sebastian Vettel udělal z dnešní Velké ceny Japonska jasnou záležitost, když v Suzuce svým soupeřům nedal žádnou šanci a po třiapadesáti kolech se mohl radovat z vítězství. Na stupně vítězů se s ním postavili Jarno Trulli a Lewis Hamilton.

Klíčovou otázkou byl start a KERS Lewise Hamiltona. Obhájce titulu sice přespurtoval Jarna Trulliho a před první zatáčkou už byl na Vettelově úrovni, Němec měl ale první dva zatáčky na svou ruku a bez problémů se v čele udržel.

Pořadí na čelních pozicích se pak měnilo až při druhé zastávce v boxech, při níž se Jarno Trulli dostal zpátky před Lewise Hamiltona na druhou pozici.

Závod měl poměrně nudný vývoj, dramatickým momentem se jej tak devět kol před cílem pokusil přeseknout Jaime Alguersuari, který tvrdě havaroval na výjezdu ze slavné zatáčky 130R. Španěl z nehody vyvázl nezraněn.

Na trať musel vyjet safety car a v posledních kolech se tak slibovala ještě zajímavá bitva. Ta se ale nekonala. Vettel měl za sebou totiž pojistku v podobě o kolo pomalejšího Romaina Grosjeana, Hamilton navíc nezvládl restart úplně ideálně a spíš než útoku na Trulliho si musel hlídat pozici před Kimim Räikkönenem.

Sebastian Vettel už pak ve zbývajících kolech pouze potvrdil svou rychlost a dojel si pro své třetí vítězství v letošní sezóně. Jarno Trulli dostal Toyotu na domácí trati na stupně vítězů, byť vytoužené vítězství to opět nebylo. Lewis Hamilton po vítězství v Singapuru nyní převzal trofej za třetí místo.

Těsně pod stupni vítězů dojel Fin Kimi Räikkönen z Ferrari, pátý skončil Nico Rosberg. Oba dva si během závodu polepšili na úkor Nicka Heidfelda, který dojel do cíle šestý.

Poslední dvě bodovaná místa připadla jezdcům Brawnu, Rubensi Barrichellovi a Jensonu Buttonovi. Brazilec tak v šampionátu na Brita stáhl jeden bod, před posledními dvěma velkými cenami je jeho ztráta 14 bodů.

Elitní desítku nakonec doplnili Robert Kubica, který ještě v závěru nebezpečně atakoval Buttona, a Fernando Alonso.

Heikki Kovalainen a Adrian Sutil si lehce zdramatizovali závod vzájemnou kolizí v závěrečné šikaně, nakonec byli v cíli odmávnuti na jedenácté, respektive třinácté pozici. Mezi nimi skončil Giancarlo Fisichella.

K poslednímu místu se z boxové uličky protrápil Mark Webber. Jen během prvních několika kol byl u svých mechaniků třikrát, na jeho voze se totiž objevil problém s upevněním krytu kokpitu. Australan si nakonec udělal aspoň malou radost, když zajel nejrychlejší kolo závodu.

Klasifikování dnes nebyli oba jezdci Toro Rosso, což je pro ně vzhledem k jejich zdejší formě jistě velké zklamání. Alguersuari, jak jsme zmiňovali, havaroval.

Sebastien Buemi měl extrémně pomalý start a propadl se až na konec pole. Švýcar pak po šestadvaceti kolech s technickými problémy odstoupil.

Do dnešního závodu nakonec vůbec nenastoupil Timo Glock, který pouze se zabandážovanou nohou shlédl jeho úvodní fázi a z okruhu zmizel. Toyota navíc nedostala povolení nasadit místo Glocka Kamuje Kobajašiho, dnes tak měla v poli jen jedno auto.

p.
 Jezdec  Tým
Čas
1.
 S.Vettel  Red Bull
1:28:20.443 
2.
 J.Trulli  Toyota
+ 4.877 
3.
 L.Hamilton  McLaren
+ 6.472 
4.
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 7.940 
5.
 N.Rosberg  Williams
+ 8.793 
6.
 N.Heidfeld  BMW
+ 9.509 
7.
 R.Barrichello  Brawn
+ 10.641 
8.
 J.Button  Brawn
+ 11.474 
9.
 R.Kubica  BMW
+ 11.777 
10.
 F.Alonso  Renault
+ 13.065 
11.
 H.Kovalainen  McLaren
+ 13.735 
12.
 G.Fisichella  Ferrari
+ 14.596 
13.
 A.Sutil  Force India
+ 14.959 
14.
 V.Liuzzi  Force India
+ 15.734 
15.
 K.Nakadžima  Williams
+ 17.973 
16.
 R.Grosjean  Renault
+ 1 kolo 
17.
 M.Webber  Red Bull
+ 2 kola 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 J.Alguersuari  Toro Rosso
58 
NC
 S.Buemi  Toro Rosso
26 
NS
 T.Glock  Toyota
nestartoval