Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Whitmarsh: "Rivalita jezdců bude ve prospěch týmu."

Whitmarsh: "Rivalita jezdců bude ve prospěch týmu."

Podle šéfa McLarenu se oba jezdci budou hnát kupředu.

Šéf McLarenu Martin Whitmarsh je přesvědčen, že sportovní rivalita mezi jejich jezdci Lewisem Hamiltonem a Jensonem Buttonem nebude pro tým destruktivní, nýbrž bude celý tým hnát kupředu.

Tým z Wokingu nedávno provedl důležitý tah, když podepsal letošního šampiona Buttona, který se v týmu připojí k loňskému mistru světa Hamiltonovi. Spojení dvou šampionů ale vyvolává obavy z opakování nevraživých soubojů uvnitř týmu, které se McLarenu již přihodily v 80. letech, kdy spolu tvrdě soupeřili Ayrton Senna a Alain Prost, nebo v roce 2007, kdy spolu o titul bojovali Lewis Hamilton a Fernando Alonso.

Whitmarsh si je jistý, že McLaren své jezdecké složení pro rok 2010 zvládne a že touha obou porazit toho druhého se projeví pozitivně pro celý tým.

"Jsme přesvědčeni, že jako organizace budeme schopni zvládat požadavky a očekávání našich jezdců," řekl pro Independent.

"Lewis a Jenson jsou oba světoví šampioni, vědí, o čem je vyhrávání, a jsem si jistý, že budou oba velmi motivovaní, aby se navzájem tlačili kupředu k ještě lepším výsledkům. Je mojí prací pozitivně ukočírovat tyto síly pro blaho týmu.

Je to věc, která může být po některé týmy problematická, ale kterou my si vychutnáváme - je to velmi příjemný problém! Máme dvě vysoce soutěživé individuality, které obě plně chápou přínosy týmové práce. Oba jsou neobyčejní týmoví hráči.

Moje práce je zvládnout závodníkův instinkt - který mu radí porazit toho druhého - ovšem jediná instrukce, kterou ode mě obdrží, je vzájemný respekt na trati. A o tom to je, pokud budou dodržovat toto, mají na trati volnou ruku."

Hamilton je s McLarenem spojen již od svého mládí, kdy tým rozpoznal v motokárách jeho potenciál a začal podporovat jeho kariéru. Whitmarsh ale trvá na tom, že McLaren udělá vše, aby se Button v týmu, který je podle mnohých postaven kolem Hamiltona, cítil co nejlépe.

"Vždy naše jezdce zapojujeme do vývoje monopostu a nejdůležitější věcí v počátcích našeho vztahu s Jensonem je ukázat mu naši práci, zhodnotit ji, klást otázky a zpracovávat podněty," pozradil Whitmarsh.

"Příprava je zásadní - jako s Lewisem na začátku roku 2007, kdy následně ukázal, čeho lze dosáhnout kombinací tvrdé přípravy a usilovné práce.

Jeden z nejdůležitějších úkolů bude seznámit Jensona s našimi postupy - jak pracujeme v McLarenu a jak závodíme. Bude se samozřejmě potřebovat rozkoukat, ale pro někoho s takovým množstvím zkušeností by to měla být snadná záležitost."