Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Briatore: "Spravedlnosti bylo učiněno za dost."

Briatore: "Spravedlnosti bylo učiněno za dost."

Bývalý šéf Renaultu s návratem do formule 1 nespěchá.

Flavio Briatore, kterému dnes byl zrušen doživotní zákaz činnosti v motorsportu, řekl, že se teprve rozhodne, zda se opět vrátí do formule 1.

Ital dnes zvítězil v soudním jednání, ve kterém žaloval Mezinárodní automobilovou federaci (FIA) za neoprávněné udělení trestu za zinscenovanou nehodu Nelsona Piqueta jr. v Singapuru 2008. Udělený trest mu do konce života zakazoval angažování v motoristických disciplínách pod hlavičkou FIA.

Briatore, i přes svůj úspěch, který fakticky znamená, že se může vrátit zpět k práci ve formuli 1, řekl, že s rozhodnutím o svých budoucích plánech nikam nespěchá.

"Dejte mi trochu času, ať si užiju tento moment štěstí po tak těžké době," řekl v úterý bývalý šéf Renaultu.

"Co se týká mého možného návratu do formule 1, na to je ještě spousta času. V první řadě bych rád poděkoval lidem, kteří při mě stáli během těchto těžkých chvil a kteří mi prokazovali svou důvěru a přátelství.

Rád bych vyjádřil své potěšení z rozhodnutí vydaného francouzským tribunálem. Věřím, že je důležité, aby FIA hrála aktivní roli, která jí přísluší v automobilovém sportu. Jako člověku sportovnímu a člověku, který je do závodění vášnivě zapojen po více než 20 let, pro mě bylo těžké učinit rozhodnutí nechat verdikt FIA přezkoumat civilním soudem.

Nicméně fakt, že byla Světová rada motorsportu využita pro řešení osobních záležitostí s cílem dostat mě pryč z tohoto sportu, mi nedal jinou možnost volby.

Dnešní rozhodnutí mi navrací důstojnost a svobodu, které se mě někteří lidé pokoušeli despoticky zbavit.

Soud uznal, že veškerá kritika, kterou jsem formuloval proti verdiktu Světové rady motorsportu byla oprávěná. Jednalo se o následující body:
- FIA vydala rozhodnutí, které nebylo v její kompetenci
- porušila svá vlastní ustanovení
- naprosto nerespektovala právo na spravedlivou obhajobu
- a nakonec, pověřila úlohy vyšetřování, žaloby a soudu zásadnímu hráči, o němž každý ví, že je vůči mé osobě zaujatý.

Věřím, že dnes bylo učiněno spravedlnosti za dost."

Verdikt také znamená zrušení pětiletého zákazu činnosti pro tehdejšího výkonného ředitele Renaultu Pata Symondse, který se do Briatoreho soudního tažení před časem připojil.

FIA proti rozhodnutí francouzského soudu zvažuje odvolání.