Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Nico Hülkenberg chce být hned od začátku rychlý

Nico Hülkenberg chce být hned od začátku rychlý

"Nikdo neřekl, že mám pět závodů na rozkoukání."

Nico Hülkenberg si před začátkem letošní sezony stanovil jasný cíl, být okamžitě rychlý. Přestože bude Velká cena Bahrajnu jeho premiérovým závodem ve formuli 1, mladý Němec je k sobě velmi přísný.

Předsezonních testů navíc není příliš mnoho, což jeho situaci ještě více ztěžuje. Hülkenberg ale tvrdí, že i přesto, že je nováček, bylo by dobré podávat slušné výkony už od začátku.

"Takový je cíl, samozřejmě," řekl Hülkenberg. "Nikdo neříká, že je pět závodů na to, abych se dostal do tempa a začal podávat dobré výkony. Je třeba být dobrý okamžitě.

Williams ode mě očekává, že odvedu dobrou práci, že pro něj budu jezdit rychle a dobře. Nenabídli by mi sedačku, kdyby ode mě nic nečekali. Neřekli mi, kolik to znamená v číslech nebo výsledcích, ale očekávání tu jsou vždycky."

Hülkenberg je nyní úřadujícím šampionem GP2, nejrychlejší doprovodné série pro formuli 1. A právě zisk titulu Němec považuje za hodnotný úspěch a velmi dobrou průpravu pro svou kariéru.

"Cítím se mnohem jistější a lépe připravený na formuli 1. Rok strávený v GP2 mi výrazně pomohl a učinil mě lepším ve všech aspektech. Užil jsem si ten rok a nyní se rozhodně cítím připraven na tento velký úkol.

Rok 2009 byl pro mě skvělý a vůbec jsem nečekal, že budu v GP2 konkurenceschopný. Očekával jsem velice náročný rok, ale vyšlo to dobře a druhá polovina sezony byla senzační.

Pokud se dokážu adaptovat stejně rychle, jako v GP2, pak to bude velmi dobré. Množství testů před prvním závodem není velké, ale já udělám vše, co bude v mých silách, abych si zvykl co nejrychleji to půjde."

Hülkenberg také vítá skutečnost, že se do formule 1 vrací sedminásobný šampion a jeho krajan Michael Schumacher, který na sebe strhne většinu pozornosti médií. Hülkenberg tak podle svých slov nebude pod tak velkým tlakem.

"Hlavní pozornost se samozřejmě upírá na něj, ale abych pravdu řekl, mně to v tuhle chvíli docela vyhovuje. Znamená to, že se mohu soustředit na svou jízdu a práci s týmem. On je středem pozornost všech velkých médií a já jsem za to celkem rád."

Mladý německý závodník bude mít letos u Williamsu za týmového kolegu veterána Rubense Barrichella. Tuto skutečnost si velice pochvaluje, neboť má po svém boku velmi dobrého učitele do svých začátků.

"Samozřejmě mi to pomůže. Jsme velice rádi, že Rubense máme. Sedět s ním potom na rozpravě, vzhledem k jeho přínosu a zkušenostem, skutečně je co poslouchat. Je vážně dobré, že ho máme."

Ve středu se jezdci a týmy dočkají druhé série předsezonních testů, tentorkát na okruhu v Jerezu. Co se programu Williamsu týče, Hülkenberg bude s letošním modelem FW32 jezdit první dva dny, v pátek a v sobotu usedne do jeho kokpitu Barrichello.