Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Barrichello věří, že rok 2010 přinese více předjíždění

Barrichello věří, že rok 2010 přinese více předjíždění

"Někteří budou rychlejší s malým množstvím paliva a jiní naopak."

Podle Rubense Barrichella bude sezóna 2010 nejen o mnoho otevřenější a napínavější než v předchozích letech, nýbrž i pro piloty bude kvůli těžším vozům představovat mnohem náročnější výzvu.

Brazilský veterán věří, že zákaz tankování během závodů donutí piloty k více předjížděcím manévrům na trati.

"Myslím, že velmi pravděpodobně uvidíme více předjíždění," řekl Barrichello. "Bude to promíchané, jelikož některé vozy budou dočasně lepší s nízkým množstvím paliva a jiné naopak. Myslím tedy, že rošt bude promíchanější a to dovolí více předjíždění.

Záleží na provozu, ale minimálně v prvních pár kolech, pokud někdo zvolí zastávku v boxech, bude schopen předjíždět. Rozdíl v rychlosti bude větší než jedna sekunda a to už dává příležitost k předjíždění."


Barrichello a Michael Schumacher budou letos jedinými jezdci na startovním roštu, kteří zažili předchozí éru bez tankování před rokem 1993. Brazilec tvrdí, že uvidíme závodění na plný plyn od startu do cíle, přestože před 17 lety týmy často naléhaly na jezdce, aby šetřili vůz a dovezli ho do cíle.

"Myslím, že to bude od roku 1993 odlišné,"
řekl. "Sice říkáme, že šetříme vůz, ale ve skutečnosti jezdíme od začátku do konce na plný plyn.

Pamatuji si, jak jsme tehdy dostávali samé 'drž si to', 'šetři pneumatiky', 'šetři motor'. Nemyslím, že něco takového dnes půjde, musíte na to šlapat s tím, co máte po ruce."


Dodal, že dění v nadcházející sezóně je velmi obtížné předvídat, i ve srovnání s rokem 1993.

"Tak jako nyní to nikdy otevřené nebylo,"
řekl. "V roce 1993 jste měli velmi rychlý Williams a McLaren, který se ho se Sennou snažil dohnat, v té době se také jezdilo se spoustou paliva.

Rozdíl v palivu byl loni 50, maximálně 60 kg, a teď to bude třeba 160 kg! To může dělat rozdíl až pět sekund. Je to velmi otevřené a je velmi dobře, že před sebou máme takovou výzvu."