Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Barrichello se ohlédl za posledními lety kariéry

Barrichello se ohlédl za posledními lety kariéry

Když devatenáct sezon ve F1 nestačí.

Dnes již 45letý Rubens Barrichello závodil v F1 naposledy v roce 2011 za Williams. Tím ale skončila pouze jeho kariéra jezdce F1. Brazilec se cítil být příliš mladý na důchodce a dodnes pokračuje v závodění. Letos se poprvé zúčastnil závodu 24 hodin Le Mans. Po odchodu z F1 si tak zpestřil poměrně strohý jezdecký životopis (juniorské série F3 a F3000 a pak dlouho, dlouho, dlouho F1).

"Bylo těžké to přijmout, protože jsem to opravdu nečekal," řekl Barrichello, kterého Williams vyměnil za jeho krajana Bruna Sennu. "Ale taková je F1 současnosti. Kdykoli může přijít jezdec s kufříkem plným peněz. Není to moc romantický příběh, ale je to tak. Vždycky když jsem přišel o své místo, bylo to kvůli penězům.

První dny pak byly hodně těžké. Pak jsem podepsal smlouvu s týmem IndyCar. Bylo to dobré rozhodnutí, ale asi jsem měl ještě 10 dní počkat a mluvit i s jinými týmy. Bylo to jako blesk z čistého nebe. Dostal jsem nabídku a přikývl jsem, že budu závodit. Bylo to, jako když vám dívka řekne ne, tak hned jdete za další a ta vám řekne ano.

Asi pouze tuto jedinou věc bych rád změnil, protože pak dlouho trvalo, než jsem dostal dobrý vůz. Tým nebyl připraven závodit se třemi vozy. Když jsem podepsal, můj vůz ještě neměl žádné mechaniky ani inženýry. Nějaký čas trvalo, dokud si všechny věci nesedly na svá místa a byl jsem dobrý na oválech i přírodních tratích.

Ale nejsem kvůli tomu nešťastný, člověk se stále učí a to nejlepší někdy přijde nečekaně. Vzpomeňte si na přelom let 2008 a 2009. Čtyři měsíce jsem byl nezaměstnaný a pak zazvonil telefon (volal Ross Brawn, nový majitel týmu Brawn GP). Každé ráno začíná nový den a jediné, co opravdu potřebujete, je být připraven využít příležitost. Devatenáct let v F1, přitom je tam tolik jezdců s penězi, kteří se udrží pouze rok nebo dva. Jsem na sebe hrdý, že jsem vydržel tak dlouho.

VC Evropy - Brawn GP - Rubens Barrichello
A pak přišla nabídka závodit v (brazilské sérii) Stock Cars. Odmítl jsem ji. Říkal jsem si, že teď jsem jezdec IndyCar. Totéž jsem si říkal, když jsem dostal druhou, stejnou nabídku. Ale když jsem dostal třetí, cítil jsem se jako v tom příběhu o knězi a zaplaveném městě. Kněz seděl na střeše kostela a nechal kolem proplout dva čluny. Oběma řekl: Ne, ne, já jsem dobře sloužil Bohu, ten mě zachrání. Připlul třetí člun, odmítl i ten a zemřel. Když se dostal do nebe, křičel: Pane, vždyť jsem ti dobře sloužil! Bůh mu odpověděl: Poslal jsem tři čluny, ty jsi všechny poslal pryč!

Se mnou to bylo stejné. Řekl jsem si: Dobře, chci něco jiného, ​​ale tito lidé mají o mě zájem. Jako dítě jsem si představoval, že budu závodit ve Stock Cars, když se vrátím z Evropy. Vždy se mi líbily. Už jsem nemohl říct ne. Podepsal jsem smlouvu na tři závody, abych získal peníze pro mou nadaci, a zamiloval jsem si ten vůz, způsob závodění a 100 tisíc diváků kolem trati.
"

Ve své jediné sezoně v IndyCar skončil na 12. místě se čtvrtým místem ze Sonomy jako nejlepším výsledkem a v roce 2014 se na konci první kompletní sezóny v brazilském šampionátu Stock Cars těšil z titulu šampiona.