Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Hamilton: "Máme šanci o víkendu zvítězit."

Hamilton: "Máme šanci o víkendu zvítězit."

Věří, že vozům McLaren by měl australský okruh sedět.

Lewis Hamilton se po roce vrací do Melbourne, místa činu největšího skandálu v jeho dosavadní kariéře. Britský pilot je však přesvědčen, že z něho loňská negativní zkušenost udělala lepšího a silnějšího člověka.

Je to rok, co McLaren získal zásluhou Hamiltona třetí místo v úvodním podniku sezóny 2009, potom co závodním komisařům sdělil, že byl předjet Jarnem Trullim během vyjetého safety caru, a Italovi byla udělena penalizace.

Ve skutečnosti však Hamilton uposlechl týmový příkaz pustit vůz Toyoty před sebe. Pravda vyšla na najevo, Hamilton přišel o své třetí místo a dostalo se mu tvrdé kritiky od médií. Šampion z roku 2008 si však podle svých slov z loňské VC Austrálie odnesl i pozitiva.

"Vždy jsem odsud měl skvělé zážitky a loňskou zkušenost neberu jako vyloženě zlou," řekl na propagační akci v Sydney. "Beru to jako odrazový můstek v mém životě a něco, z čeho jsem se velmi poučil.

Pokaždé, když jsem sem přijel, v mém prvním roce jsem v Melbourne získal své první podium v mém prvním závodě. V roce 2008 jsem přijel a vyhrál. A nezapomeňte, že i loni jsem měl skvělý závod. Ze dna startovního pole jsem se dostal až na čtvrté místo. Takže i tohle to byl pěkný zážitek.

Rok 2009 byl celkově obtížný. Naučil jsem během něj mnohé o struktuře týmu a jak tým táhnout vzhůru. Tým toho udělal strašně moc, ale nakonec je jen na mě, abych skočil do vozu a získal pro něj výsledek."

Hamilton řekl, že nechce nadále marnit čas rozpitváváním loňských událostí a raději se soustředí na to, aby přivezl McLarenu první letošní vítězství.

"Jako jezdec se vždy díváte dopředu," řekl. "V závodním voze při rychlosti 300 km/h se musíte dívat daleko, daleko dopředu. Přistupuji ke svému životu den po dni. Závodíme. Vše rychle plyne a musíte být připraveni na to, co bude následovat. Ne na to, co se stalo v minulosti."

Hamilton věří, že McLaren bude v Albert Parku silnější než při úvodním podniku sezóny v Bahrajnu, kde britský pilot vybojoval třetí místo.

"Občas to vašemu vozu sedne více než ostatním - a tento okruh by měl ukázat silné stránky našeho vozu," řekl. "Cítíme se silní a věříme, že získáme více bodů, já i Jenson. Máme šanci o víkendu zvítězit. Snad se nám to povede.

Stavíte na jistotě, důvěře. Nechci přijít a říct 'tak a teď to tady vyhrajeme'. Cítím se jistý, že mám za sebou silný tým, i Jensonovi se v Austrálii daří. Jsem si tedy jistý, že zde můžeme být lepší."

Pro svého týmového kolegu Jensona Buttona pěl Hamilton jen chválu.

"Mám různé zkušenosti s různými týmovými kolegy. Mezi kolegy je trochu napětí, samozřejmě se chcete navzájem pokořit. Vždy se chcete navzájem porazit. S Jensonem jsme však mimo vůz spíše pohodoví přátelé. Samozřejmě chceme jeden druhého porazit, ale jsme profesionálové.

Oba víme, že jakmile je vedle vás někdo dobrý, nakopne vás to k lepším výkonům. V týmu je však dobrá atmosféra. Cítím jako výsadu, mít vedle sebe mistra světa," zakončil.