Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

McLaren je zklamán zákazem systému F-duct

McLaren je zklamán zákazem systému F-duct

Whitmarsh: "Budeme ale pokračovat ve vývoji v této oblasti."

Šéf týmu McLaren Martin Whitmarsh je zklamán z toho, že systém F-duct bude počínaje příští sezónou ve Formuli 1 zakázán.

Whitmarsh řekl, že zařízení, se kterým letos jako první přišel právě McLaren, bylo náznakem, čeho všeho je možno dosáhnout za relativně malé finanční prostředky. Zároveň ale pochválil tým za koncept, díky kterému může jezdec pouhým pohybem ruky či nohy korigovat tok vzduchu a zvýšit tím maximální rychlost vozu.

"Co se týče F-duct systému, jsme velmi hrdí na naše chlapce, kteří to vymysleli, ve srovnání s některými jinými věcmi je to velmi levná technologie. Je tu několik důvodu, proč je něco takového dobré pro sport," řekl.

"Nestojí to moc a je k tomu zapotřebí jen trocha vynalézavosti. Osobně jsem z toho trochu smutný, budeme ale pokračovat ve vývoji v této oblasti. V každém případě už v tomto směru letos tvrdě pracuje spousta týmů."

I navzdory svému zklamání ze zákazu F-duct systému Whitmarsh věří, že procedura Asociace týmů formule 1 (FOTA) pro nakládání s technickými inovacemi je lepší než starý systém.

"Dříve bylo ve Formuli 1 právo veta, které mohlo zablokovat prakticky jakoukoliv změnu. V podstatě stačil jeden tým, aby vetoval technickou změnu," dodal.

"Tohle bylo velmi užitečné, když jste hájili svou vlastní technologii, ale ztěžovalo to vývoj sportu a jeho spravování při těch problémech, které jsme měli.

Ale teď, když se spokojíte s přehlasováním v takových záležitostech, musíte být připraveni, že budete těmito rozhodnutími svázáni. Čas od času tu budou rozhodnutí, se kterými budete méně spokojeni, ale rozhodnutí FOTA jsou obecně správná."