Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Pirelli chce postupně zavést větší pneumatiky

Pirelli chce postupně zavést větší pneumatiky

Od roku 2013 by rádo zvětšovalo průměr kol až na 18 palců.

Zástupci Pirelli, které bylo zvoleno jako nový dodavatel pneumatik do Formule 1 od příští sezóny, se nechali slyšet, že by v budoucnu rádi začali vyrábět větší pneumatiky.

Současná třináctipalcová kola prý totiž nemají žádnou spojitost s automobilovým průmyslem, kde se běžně používají kola značně větší. Proto by rádi postupně zvětšili kola ve Formuli 1 až na 18 palců.

S touto změnou chce ale Pirelli začít až v roce 2013, kdy vstoupí v platnost radikální změny technických regulí. Do té doby mají podle něj týmy dost svých starostí a kvůli větším kolům by bylo potřeba značně upravit vozy.

"S týmy jsme o tom poměrně podrobně diskutovali," řekl generální ředitel Pirelli Francesco Gori v rozhovoru pro Autosport. "Samozřejmě, ne pro rok 2011 nebo 2012, ale možná, možná od roku 2013 začneme progresivně přecházet k větším průměrům, možná postupně, ne najednou na 18 palců, protože by nebylo možné přepracovat vůz.

Ale mohla by být patnáctipalcová kola nebo jiná kola vpředu a vzadu. Nabídneme týmům nějaké alternativy.

Ale jsem si jistý, že v současném vývoji je možné vytvořit lepší tvar pro přímý směr. Jsme předním výrobcem pro sportovní vozy a tam se dnes nedostanete pod 19 a 20 palců."

Šéf Pirelli Paul Hembery dodal, že radikální změna technických pravidel v roce 2013 by byla ideální příležitosti k odstartování procesu zvětšování kol, pokud by týmy tuto změnu chtěly.

"Samozřejmě to záleží na domluvě mezi námi a technickou pracovní skupinou FOTA," řekl. "Týmy očekávají změny v rozměrech ráfků a velké změny technických pravidel v roce 2013, se zaměřením na ekologii, zachování energie, KERS a maloobjemové turbomotory, pro nás budou příležitostí představit ekologická nebo dokonce technologická řešení.

Ale to je něco, na čem budeme pracovat s týmy. Chtějí, abychom s tím něco dělali, protože uznávají, že třináctipalcová kola tu jsou už nějakých 20, 25 let a možná je čas na změnu."