Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Mateschitz vyloučil favorizování některého z jezdců

Mateschitz vyloučil favorizování některého z jezdců

"Oběma pilotům se dostává naprosto stejného standardu."

Majitel Red Bullu Dietrich Mateschitz ujistil, že v jeho týmu je favorizování některého z pilotů nemyslitelné a oba jezdci mají stejné šance v boji o titul.

Náznaky rozepří uvnitř týmu se ukazovaly již po Velké ceně Turecka, vše ale vyvrcholilo o víkendu na Silverstone, kdy se tým rozhodl přesunout jediné nové přední křídlo z vozu Marka Webbera na monopost jeho kolegy Sebastiana Vettela.

Webber se na adresu týmu vyjadřoval velmi ostře a novináři stáli za ním. O favorizování Vettela v současnosti pochybuje jen málokdo z nich. Majitel Red Bullu něco takového ale vylučuje.

"Taková filozofie není v souladu s mým chápáním závodění," řekl Mateschitz pro Kleine Zeitung.

"Nemáme pilota číslo jedna a pilota číslo dva. Oběma pilotům se dostává naprosto stejného standardu. Problém s novým křídlem na Silverstone byl první výjimkou.

Pokud se mě dnes zeptáte, kdo bude šampionem, řeknu jeden z našich dvou pilotů. Boxy do toho nesmějí zasahovat, protože teprve pak začínají vážné problémy."

Webber i Vettel se po závodě na Silverstone nezdráhali veřejně ventilovat své frustrace. Přímo do týmové vysílačky sdělil Australan po projetí šachovnicové vlajky: "To nebylo špatné na týmovou dvojku!"

Jeho kolega Vettel, který si v prvním kole přivodil defekt pneumatiky a celý závod tak musel dohánět, se po závodě nechal slyšet: "Někdy dobří a někdy špatní, poznáváte lépe lidi a poznáváte i jejich pravou tvář. Myslím, že jsem dostal lekci."

Mateschitz tvrdí, že nemá v úmyslu své piloty nijak umlčovat.

"Taková věc by nebyla naším stylem," řekl. "Každý může říct pravdu - což je jedna z největších ctností Red Bullu."

Red Bull podle něj nemíní zasahovat ani do jejich vzájemného souboje na trati, i přes vzájemnou kolizi při Velké ceně Turecka, kde Red Bull přišel o pravděpodobný double.

"Naši piloti ví, že se musí navzájem porazit, ale také se navzájem potřebují, aby se co nejvíce vzdálili svým soupeřům," řekl Mateschitz.

Šampiona si nelze jen tak naplánovat. Mluvíme tu o závodění - obrázek krve, potu a slz tu není jen tak náhodou."