Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Zákaz týmové režie by měl být zrušen, říká Ecclestone

Zákaz týmové režie by měl být zrušen, říká Ecclestone

"Co si lidé dělají uvnitř týmu, to je jejich věc."

Pravidlo, které zakazuje týmovou režii, by mělo být zakázáno, takový je názor šéfa Formule 1 Bernieho Ecclestonea.

Zavedení tohoto pravidla se datuje do roku 2002, kdy Rubens Barrichello těsně před cílem Velké ceny Rakouska pustil před sebe svého tehdejšího týmového kolegu od Ferrari Michaela Schumachera a nechal jej vyhrát.

Něco podobného se o víkendu stalo během Velké ceny Německa, to když Felipe Massa uvolnil první pozici svému týmovému kolegovi z Ferrari Fernandu Alonsovi.

Jenže vzhledem k tomu, že nyní již pravidlo platí, Ferrari tedy dostalo pokutu 100 000 dolarů a jeho případ byl postoupen Světové radě motorsportu s obviněním ze znevažování sportu.

Ecclestone ale tvrdí, že to, co se děje uvnitř jednotlivých týmů, by mělo být jen a pouze na nich. Luca di Montezemolo dnes řekl, že týmová režia fungovala už ve třicátých letech minulého století v dobách Tazia Nuvolariho a dalších a Ecclestone souhlasí, že takové praktiky jsou součástí Formule 1.

"Jsem toho názoru, že to, co lidé dělají, když je to v rámci týmu, a jak si svůj tým vedou, je jen na nich. Samozřejmě, pokud tým udělá něco nebezpečného, pak bude v problémech. Ale jinak, smiřte se s tím," řekl Ecclestone.

Ačkoliv je Ecclestone členem Mezinárodní automobilové federace, není si jistý, zda zrušení zákazu týmové režie bude na programu jejího příštího jednání.

"To nevím, uvidíme," řekl Brit. "Je to něco, co je třeba prodiskutovat."