Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Podle Ecclestona by sezónu nemusely dokončit až 2 týmy

Podle Ecclestona by sezónu nemusely dokončit až 2 týmy

"Vše, co jsme kdy chtěli, bylo deset týmů."

Šéf formule 1 Bernie Ecclestone se nechal slyšet, že by do konce roku 2010 mohly odpadnout jeden až dva týmy startovního pole. Vyjma Lotusu by mu však odchod nováčků dle jeho slov příliš vrásek nenadělal.

V rozhovoru pro Daily Telegraph bagatelizoval nedávné spekulace o špatné finanční situaci Renaultu, které se vyrojily poté, co francouzský tým požádal o předčasné vyplacení peněz z televizních práv. Avšak o finanční situaci některých dalších týmů Ecclestone tak optimistický není.

"Vše to bylo pouze o tom, že jeden z akcionářů nechtěl brát peníze od jedné ze svých společností, protože by to znamenalo svolat schůzi správní rady," řekl Ecclestone. "Ale nikdy jsem jim ty peníze nedal. Přes svou krizi se dostali, takže je vše v pořádku.

Ale nedivil bych se, kdyby jeden či dva z týmů nedokončily sezónu. Myslím, že ve formuli 1 je několik týmů, které by tam být neměly. Právě teď jsou trochu bezradné."

Ecclestone podle svých slov nepovažuje současný počet 24 monopostů na startovním roštu za nezbytně nutný a návrat na původní počet 10 týmů by podle něj pro formuli 1 nebyl vůbec žádným problém.

"Vše, co jsme kdy chtěli, bylo 10 týmů," pokračoval. "Lotus je dobré jméno, ty bych ztratit nechtěl. Ale obecně vzato byl tento rok nepříjemný, protože stálo spoustu peněz, abychom tyto týmy udrželi. Stálo spoustu peněz, aby mohly závodit.

Faktem je, že nikdy skutečně svou přítomností nepřinesly nějakou hodnotu. Pokud by se těmto týmům v závodech nedařilo, nemyslím, že by se zmenšil okruh diváků, někdo by vypínal televizi nebo by noviny přestali psát, nebo ano?"