Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Webber nezvládl start, deštivou loterii vyhrál Hamilton

Webber nezvládl start, deštivou loterii vyhrál Hamilton

Velká cena Belgie - závod

Lewis Hamilton vyhrál Velkou cenu Belgie, kterou stejně jako celý víkend potrápil déšť. Druhý dojel Mark Webber, který nezvládl start z pole position, stupně vítězů doplnil Robert Kubica. Závod ale nedokončili mnozí adepti na titul, Jensona Buttona sestřelil Sebastian Vettel, Fernando Alonso havaroval v dešti.

Vítěz kvalifikace Mark Webber vůbec nezvládl start, měl velice pomalý rozjezd a z prvního místa se propadl až na sedmé. Do čela se naopak dostal Lewis Hamilton následovaný Robertem Kubicou, který v první zatáčce odrážel útok Jensona Buttona.

Webber se pak brzy posunul před Sutila, Button zdolal Kubicu. Dopředu se tlačil také Sebastian Vettel.

Ještě během prvního kola ale začalo pršet, což v závěrečné šikaně přineslo veliké drama. Téměř celé pole vedené Hamiltonem vylétlo mimo trať. V nastalé skrumáži Rubens Barrichello trefil Fernanda Alonsa a jeho jubilejní 300. start ve velké ceně tak neměl dlouhého trvání.

Alonso musel do boxů, kde se Ferrari rozhodlo přezout jeho vůz na přechodné pneumatiky. Jenže tento tah neslavil úspěch, pršet totiž přestalo a Alonso musel zpátky na hladké gumy. Tím pádem se propadl na samotný chvost a musel hodně dotahovat.

Kvůli incidentům v závěrečné šikaně vyjel na trať safety car. Po restartu Hamilton s Buttonem udrželi vedení, naopak třetí Robert Kubica chyboval a propadl se za Sebastiana Vettela.

Vettel se tím pádem dostal za Buttona. Dlouho se za Britem vozil, až v šestnáctém kole zaútočil v nájezdu do šikany. Button si ale pohlídal vnitřek a donutil Vettela brzdit z vnějšku. Vettel ale manévr neustál, dostal smyk a Buttona zboku trefil.

Pilot McLarenu byl s proraženým chladičem okamžitě ze hry venku, zatímco Vettel zajel k mechanikům pro nový nos a zahájil stíhací jízdu. V té ho ale brzy přibrzdili sportovní komisaři, kteří mu za způsobení kolize udělili penalizaci průjezdu boxovou uličkou.

A aby té smůly pro Vettela nebylo málo, při souboji s Vitantoniem Liuzzim došlo k dalšímu kontaktu. Liuzzi z něj vyšel s poškozeným předním křídlem, Vettel přišel k defektu zadní pneumatiky a musel v pomalém tempu objet celý dlouhý okruh. Jeho ztráta se tak ještě více prohloubila.

V čele nadále uháněl Hamilton před Kubicou a Webberem. Jezdci ale postupně začali rádiem dostávat zprávy o blížícím se dešti. Bylo tak jasné, že závěr závodu bude ještě zajímavý.

A tak se také stalo. Déšť dorazil na okruh deset kol před cílem. Jenže první tři jezdci čekali, až bude na trati dost vody pro přechodné pneumatiky. Proto zajeli do boxů o kolo později, než většina pole.

V boxech mezitím nastal velký ruch, přičemž Ferrari vypustilo Fernanda Alonsa těsně před projíždějícího Vettela, za což se pak dostalo do hledáčku sportovních komisařů.

Hamilton mezitím poznal, že na hladkých pneumatikách se v dešti závodit nedá a v zatáčce Rivage vyjel do kačírku. Lehce sice políbil bariéru z pneumatik, jeho vůz ale nedoznal poškození a Brit se dokázal vrátit zpět na trať, aniž by přišel o své vedení.

V boxech pak došlo ke změně na druhém a třetím místě. Kubica totiž na mokru nezvládl nájezd ke svým mechanikům a způsobil jim zmatky. Kvůli tomu se propadl na třetí pozici za Webbera.

Na mokru pak chyboval Fernando Alonso, který dostal smyk na výjezdu z Les Combes a opřel své ferrari do bariéry. Na trať tak musel podruhé safety car a celé pole se před závěrem sjelo dohromady.

Hamilton už si ale na konci pohlídal své první místo a dojel si pro své třetí letošní vítězství. Mark Webber nakonec téměř napravil svůj nepovedený start a dojel druhý. Robert Kubica vybojoval pro Renault skvělý výsledek, když vystoupil na stupně vítězů.

Čtvrté místo získal poměrně nenápadný Felipe Massa, který sice v závodě nebyl příliš vidět, neudělal ale také ani žádnou hrubou chybu a proto po problémech Alonsa zachránil pro Ferrari slušný výsledek.

Velmi dobře si v Belgii vedl Adrian Sutil. Ten sice nedokázal zopakovat loňský úspěch Force Indie, s pátým místem ale spokojený určitě bude.

Skvěle zajeli Velkou cenu Belgie jezdci Mercedesu. Oba museli kvůli penalizacím startovat až ze zadních řad, přesto se oba dostali na body. Úspěšnější byl nakonec Nico Rosberg, který tři kola před cílem předjel svého týmového kolegu Michaela Schumachera a dojel šestý. Schumacher byl v cíli odmáván na sedmé pozici.

Podobně dobrý závod mají za sebou také Kamuj Kobajaši a Vitalij Petrov, kteří také startovali ze zadních pozic, přesto si ze Spa-Francorchamps odváží body. Ten poslední za desáté místo pak vybojoval Jaime Alguersuari.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1. 
 L.Hamilton  McLaren
1:29:04.268 
2. 
 M.Webber  Red Bull
+ 1.571 
3. 
 R.Kubica  Renault
+ 3.493 
4. 
 F.Massa  Ferrari
+ 8.264 
5. 
 A.Sutil  Force India
+ 9.094 
6. 
 N.Rosberg  Mercedes
+ 12.359 
7. 
 M.Schumacher  Mercedes
+ 15.548 
8. 
 K.Kobajaši  Sauber
+ 16.678 
9. 
 V.Petrov  Renault
+ 23.851 
10. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso
+ 29.457 
11. 
 V.Liuzzi  Force India
+ 34.831 
12. 
 P.de la Rosa  Sauber
+ 36.019 
13. 
 S.Buemi  Toro Rosso
+ 39.895 
14. 
 N.Hülkenberg  Williams
+ 1 kolo 
15. 
 S.Vettel  Red Bull
+ 1 kolo 
16. 
 H.Kovalainen  Lotus
+ 1 kolo 
17. 
 L.di Grassi  Virgin
+ 1 kolo 
18. 
 T.Glock  Virgin
+ 1 kolo 
19. 
 J.Trulli  Lotus
+ 1 kolo 
20. 
 S.Jamamoto  HRT
+ 2 kola 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 F.Alonso  Ferrari
38 
NC
 J.Button  McLaren
16 
NC
 B.Senna  HRT
NC
 R.Barrichello  Williams

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 13. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1. 
 L.Hamilton  McLaren
182 
2. 
 M.Webber  Red Bull
179 
3. 
 S.Vettel  Red Bull
151 
4. 
 J.Button  McLaren
147 
5. 
 F.Alonso  Ferrari
141 
6. 
 F.Massa  Ferrari
109 
7. 
 R.Kubica  Renault
104 
8. 
 N.Rosberg  Mercedes
102 
9. 
 A.Sutil  Force India
45 
10. 
 M.Schumacher  Mercedes
44 
11. 
 R.Barrichello  Williams
30 
12. 
 K.Kobajaši  Sauber
21 
13. 
 V.Petrov  Renault
19 
14. 
 V.Liuzzi  Force India
12 
15. 
 N.Hülkenberg  Williams
10 
16. 
 S.Buemi  Toro Rosso
17. 
 P.de la Rosa  Sauber
18. 
 J.Alguersuari  Toro Rosso

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 13. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1. 
 Red Bull  M.Webber, S.Vettel
330 
2. 
 McLaren  L.Hamilton, J.Button
329 
3. 
 Ferrari  F.Alonso, F.Massa
250 
4. 
 Mercedes  N.Rosberg, M.Schumacher
146 
5. 
 Renault  R.Kubica, V.Petrov
123 
6. 
 Force India  A.Sutil, V.Liuzzi
57 
7. 
 Williams  R.Barrichello, N.Hülkenberg
40 
8. 
 Sauber  K.Kobajaši, P.de la Rosa
27 
9. 
 Toro Rosso  S.Buemi, J.Alguersuari
11