Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Räikkönen má zájem o návrat do F1, jedná s Renaultem

Räikkönen má zájem o návrat do F1, jedná s Renaultem

Dohoda však není samozřejmostí, tým vyčkává na výkony Petrova.

Kimi Räikkönen podle všeho má zájem o návrat do královny motorsportu v roce 2011, Renault potvrdil, že jej šampion z roku 2007 kontaktoval s nabídkou.

Přestože se ještě v nedávné době zdálo velmi pravděpodobné setrvání v Mistrovství svět rally (WRC), do kterého v letošní sezóně Räikkönen přestoupil, Autosport tvrdí, že Fin opět nabyl zájmu o Formuli 1.

Podle zdrojů Räikkönen či jeho management po působivém výkonu Renaultu při Velké ceně Belgie kontaktovali francouzský tým se zájmem o uzavření kontraktu.

Finský pilot vždy tvrdil, že se do Formule 1 vrátí pouze v případě, že bude mít k dispozici konkurenceschopný vůz, čemuž by nyní mohl Renault odpovídat.

Renault nicméně v rozhovorech s Räikkönenem nespěchá a nadále tvrdí, že sleduje výkony současného pilota týmu Vitalije Petrova, zda se mu bude dařit získávat patřičné výsledky.

Šéf Renaultu potvrdil, že je finský pilot jedním z kandidátů na závodní sedačku v roce 2011 vedle Roberta Kubici.

"Je pravda, že léto uplynulo a my máme na stole více a více žádostí - a člověk, kterého zmiňujete (Räikkönen), je v našem zorném poli," řekl Boullier. "Je tomu tak, neboť nás kontaktoval."

Boullier se nechal slyšet, že si tým Petrova ponechá, pokud dokáže zlepšit svou konzistentnost po celé závodní víkendy.

Na dotaz, co by měl Petrov udělat, aby přesvědčil Renault, že je lepší volbou než Räikkönen, Boullier odpověděl: "Upřímně není k tomu zas tak daleko. Je to pro něj stále velmi komplikované dokončit celý víkend bez jediné chyby a to je oblast, ve které musí pracovat a zaměřit se na ni, a dát jasně najevo svůj závazek a odhodlanost."

Pro volbu Petrova mluví komerční potenciál, který se díky němu pro tým v Rusku otevírá. Boullier navíc řekl, že by tým musel při volbě Räikkönena změnit svůj přístup.

"Šlo by o odlišnou týmovou strategii," řekl. "Není to otázka osobnosti nebo držení titulu mistra světa - bude mě to stát více, pokud půjde o světového šampiona, než když tomu bude naopak. O to nejde - jde o odlišnou strategii.

Pracujete jinak, pokud máte nováčka a podporujete ho, než když máte k dispozici dva zkušené piloty. Zkrátka je to jiné.

Musíme o tom přemýšlet. Prioritou je Vitalij, budeme sledovat, jak se bude vyvíjet. Pokud jím budeme přesvědčeni, pak si ho rozhodně ponecháme. Toto je první volba. Je tu ale i několik dalších možností a jednou z nich je Kimi."

Boullier očekává, že rozhodnutí o jezdeckém složení Renaultu pro rok 2011 padne před koncem letošní sezóny. Spekuluje se, že pokud Renault zvolí Räikkönena, Petrov by se přesunul k Lotusu - již brzy novému odběrateli motorů francouzské automobilky.