Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Räikkönen se vrací do Formule 1! Pojede za Renault

Räikkönen se vrací do Formule 1! Pojede za Renault

Bývalý mistr světa s týmem podepsal dvouletou smlouvu.

Tým Renault dnes překvapil formulový svět potvrzením návratu bývalého mistra světa Kimiho Räikkönena do jeho závodního kokpitu v sezóně 2012. Finský pilot podepsal dvouletý kontrakt a usedne pravděpodobně vedle Vitalije Petrova.

Räikkönen opustil Formuli 1 na konci sezóny 2009 po vypovězení smlouvy ze strany Ferrari. Přezdívaný "Iceman" se přesunul do Mistrovství světa rally (WRC) a vyzkoušel si rovněž zámořské závody NASCAR.

O návratu mistra světa z roku 2007 se spekulovalo několik týdnů, zejména v souvislosti s Williamsem, dohoda však padla až s Renaultem, který se v následující sezóně přejmenuje na Lotus.

"Jsem potěšen, že se vracím po dvouleté přestávce do Formule 1, a jsem vděčný týmu Lotus Renault GP za tuto příležitost," uvedl Räikkönen. "Můj čas strávený ve WRC byl prospěšnou fází v mé kariéře pilota, ale nemohu popřít, že můj hlad po F1 mě v poslední době přemohl.

Bylo snadné zvolit si návrat s týmem Lotus Renault GP, udělal na mě dojem rozsah jejich ambicí. Nyní se již těším na důležitou roli ve vedení týmu na vrchol startovního pole."

Vlastník týmu Gerard Lopez k tomu dodal: "Po celý rok říkáme, že náš tým je na počátku zcela nového cyklu. V zákulisí tvrdě pracujeme na vybudování základů úspěšné struktury a na tom, abychom bojovali na té nejvyšší úrovni.

Kimiho rozhodnutí vrátit se do Formule 1 s námi je pouze prvním z několika oznámení, které by z nás měly do budoucna udělat ještě vážnější soupeře. Samozřejmě se všichni těšíme, až budeme pracovat s mistrem světa. Ve jménu našich zaměstnanců bych rád Kimiho přivítal v Enstone, místě, které bylo vždy známo pro svůj lidský přístup pro Formuli 1."

Räikkonen ve Formuli 1 závodil od roku 2001, kdy si odbyl svůj debut v týmu Sauber. Po letech strávených u McLarenu získal svůj mistrovský titul až v roce 2007 u Ferrari. Na svém kontě má celkem 18 vítězství ve velkých cenách.

Oznámení Renaultu pravděpodobně znamená konec nadějí pro Roberta Kubicu, který podle všeho nebude připraven na začátek sezóny 2012 po jeho těžké únorové nehodě při italské rally.