Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Ferrari je stále proti novým motorům

Ferrari je stále proti novým motorům

"Proč nemůžeme mít přeplňované šestiválce?"

Prezident Ferrari Luca di Montezemolo znovu vyjádřil svou nespokojenost s novými motory, které se mají začít používat od sezóny 2013.

Světová rada motoristického sportu minulý měsíc schválila radikální změnu, podle které budou současné atmosferické osmiválce nahrazeny přeplňovanými čtyřválci o objemu 1,6 litrů. Ty mají pomoci radikálně snížit spotřebu, také díky návratu systému rekuperace kinetické energie (KERS).

Jenže Ferrari nemá o nové pohonné jednotky zájem, neboť na čtyřválcové agregáty nemá výrobní linku. Namísto toho by raději ve Formuli 1 vidělo šestiválcové motory, když už ke změně kvůli ochraně životního prostředí a snižování nákladů musí dojít.

Na toto téma se nedávno v negativním smyslu vyjádřil dokonce i sám šéf Formule 1 Bernie Ecclestone: "Máme velice dobrou specifikaci motorů. Proč bychom to měli měnit na něco, co bude stát miliony liber, nikdo to nechce a co by mohlo skončit tím, že jeden výrobce získá velikou výhodu?"

Di Montezemolo nyní svou nespokojenost vyjádřil také, a to ne poprvé: "Pro své produkční vozy nebudeme žádné (čtyřválcové motory) vyrábět," řekl pro Auto Motor und Sport. "Pro vrcholnou závodní kategorii to zní trochu uboze. Proč nemůžeme mít přeplňované šestiválce? Neměli bychom si plést dostupné a levné."

Ital zároveň dodal, že se bude snažit jakýmkoliv způsobem pozdržet implementace nové specifikace motorů, která je nyní naplánována na rok 2013. Přiznal však, že k tomu bude potřebovat podporu některých dalších týmů.

"Pokud existuje sebemenší šance pozdržet čtyřválce, budeme ji hledat. Určitou šanci vidíme. Potřebujeme jednotu."