Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Alonso Ferrari demotivoval, přiznal Montezemolo

Alonso Ferrari demotivoval, přiznal Montezemolo

Proto rozehrál výměnu jednoho skvělého jezdce za druhého.

Redaktor magazínu Motor Sport si popovídal s Lucem di Montezemolem, který nyní šéfuje společnosti Alitalia, ale příznivci F1 si ho budou pamatovat jako prezidenta Ferrari. Řeč přišla i na jednu z největších jezdeckých výměn posledních let, výměnu Fernanda Alonsa za Sebastiana Vettela. Tu nastartovali ještě Montezemolo se Stefanem Domenicalim, ačkoli Vettelův příchod oznámil až Marco Mattiacci a v týmu ho přivítal současný šéf Scuderie Maurizio Arrivabene.

"Měl jsem pocit, že Fernandovi se v hlavě usadila myšlenka, že s Ferrari nikdy nevyhraje," přiznal Montezemolo. "A také tam (v roce 2014) bylo to, že v Mercedesu mohl vyhrávat i s jedním prstem v nose. Pro všechny to bylo velmi demotivující.

Nechápejte mě špatně, podle mě je Alonso nejspíš i dnes nejlepším jezdcem na světě. Minimálně v neděli ano. V kvalifikaci mohou být Hamilton a Vettel na jedno kolo rychlejší, ale on je neskutečně dobrý v závodech, úplný stroj. Ale potřebovali jsme obnovit motivovanost týmu a proto jsem začal uvažovat o budoucnosti. Vzpomněl jsem si, jak jsem se v roce 2009 snažil přesvědčit Michaela (Schumachera), aby se vrátil jako náhrada za zraněného Felipeho (Massu). Tehdy mi řekl, že tím správným chlapíkem pro budoucnost je Vettel."

Montezemolo se s Vettelem setkal již na konci roku 2013, ačkoli Alonso měl s Ferrari smlouvu až do konce sezony 2016 a Vettelova s Red Bullem byla jen o rok kratší.

"Domenicali ho dovedl ke mně domů a on jako dárek přinesl švýcarskou čokoládu. Působil velmi inteligentně, velmi pozitivně a usoudil jsem, že ho potřebujeme do týmu. Řekl, že Ferrari je jeho sen a že sice má smlouvu, ale jsou v ní nějaké podmínky. Navrhl jsem, abychom to zkusili, pokud se naskytne příležitost."

Jak to nakonec v sezóně 2014 proběhlo, nebylo nikdy zcela objasněno, protože jak Alonso, tak jednotliví bývalí i noví členové vedení Scuderie již novinářům vyprávěli různé verze příběhu o Alonsově odchodu. Jeden, zřejmě hlavně na základě rozhovoru s Montezemolem, poskládal i Motor Sport.

Jednání o Alonsově budoucnosti mělo podle této verze záměrně prodlužovat Ferrari, protože nevědělo, zda se Vettelovi podaří uvolnit ze smlouvy s Red Bullem. Možnost odejít závisela od pozice v šampionátu v určitém bodě sezony, možnost odchodu se nejspíš otevřela někdy po letní přestávce a ne dlouho po VC Japonska se měla zase zavřít.

Fernando Alonso a jeho manažer Flavio Briatore rozehráli vlastní hru, jejímž cílem bylo dostat Španěla pryč z Ferrari, ideálně do Mercedesu. Byli však v nevýhodě, protože o klauzuli umožňující Vettelovi odejít z Red Bullu nic nevěděli a mysleli si, že Němec určitě bude za Red Bull závodit i v sezóně 2015.

Montezemolo se tedy pustil do žonglování s třemi jezdci - Alonsem, Vettelem a Kimim Räikkönenem. Alonsovi přislíbil, že pokud tedy chce, může za určitých okolností z Ferrari (na konci roku 2014) odejít, co Alonso vnímal jako dárek na rozloučenou. Pak byl Montezemolo kvůli neúspěšnému vykročení do éry hybridních turbomotorů odvolán a jeho role v příběhu skončila.

V určitém bodě sezony začalo být zřejmé, že Mercedes si chce nechat Hamiltona a Hamilton z Mercedesu jen tak neodejde. Na stole byla nabídka od McLarenu a Hondy, jenže Ron Dennis nechtěl ani slyšet o ničem menším než kontraktu na 3 roky.

Alonsův nový plán byl tedy zůstat s Ferrari, ale s podmínkou, že za rok dostane stejnou možnost odejít. Tu by využil, pokud by se otevřela příležitost v Mercedesu nebo jinde. Marco Mattiacci se však do toho nehrnul, protože s Vettelem to vypadalo nadějně. Alonsův návrh odmítl a místo toho Alonsovi nabídl prodloužení smlouvy na rok 2017 a dále, o co Alonso neměl zájem.

Alonso se tedy celou pravdu dozvěděl až před Velkou cenou Japonska, když Red Bull bez jakéhokoli odkladu oznámil Vettelův odchod. Velmi ho to ale trápit nemuselo, protože už byl dohodnutý s McLarenem.