Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Pirelli chce přinutit jezdce zastavit aspoň dvakrát

Pirelli chce přinutit jezdce zastavit aspoň dvakrát

Nové pneumatiky by neměly vydržet tolik jako loni.

Pirelli tvrdí, že stále pracuje na svém plánu, jak přispět ke zatraktivnění závodů Formule 1. Chce totiž vyrobit takové směsi, aby jezdci museli během každé velké ceny zajet alespoň dvakrát do boxů.

V loňské sezóně se často objevovaly prosby o méně odolné pneumatiky, někteří jezdci byli totiž schopni na jednom obutí odjet prakticky celou délku závodu. Tomu chce nyní Pirelli zabránit.

Paul Hembery, ředitel oddělení motorsportu u Pirelli, se nechal slyšet, že se italský výrobce pokusí snížit výdrž pneumatik, zatím je prý však ale příliš brzy na to garantovat, že se podaří tohoto kroku dosáhnout.

"Doufáme, že v každém závodě uvidíme aspoň dvě výměny pneumatik," řekl Hembery v Abú Zabí, kde Pirelli za umělého osvětlení testuje mokré obutí. "Chceme vytvořit trochu lepší podívanou.

Pokusíme se sehrát svou roli v tom, abychom vytvořili takový zájem o sport, jak to jde. Musíme být ale realisty. Tohle je náš první rok a na některých tratích zkrátka nemůžeme testovat, například na městských okruzích, nových okruzích."

Hembery také dodal, že by se Pirelli rádo snažilo vyvíjet nové směsi i během probíhající sezóny. Pokud by všechny strany souhlasily, bylo by možné pro tyto účely využít páteční tréninky.

"Požádali jsme sport o zvážení testování nových směsí během sezóny a oni naznačili, alespoň slovně, že by bylo možné tak činit v prvních pátečních trénincích, kdy by se zkoušely různé směsi."