Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Pirelli na přání jezdců upravilo přední pneumatiky

Pirelli na přání jezdců upravilo přední pneumatiky

Užší přední gumy loni znamenaly zvýšení nedotáčivosti.

Prosby Michaela Schumachera a dalších jezdců, kteří si stěžovali na příliš nízkou přilnavost předních pneumatik, byly zřejmě vyslyšeny. Pirelli totiž oznámilo, že od prvního společného testu v Abú Zabí design předních gum upravilo.

Schumacher byl jedním z těch, kterému v loňském roce dělal problém přechod na užší přední pneumatiky. Následné zvýšení nedotáčivosti totiž nevyhovovalo jejich jezdeckému stylu.

Němec sice po první ochutnávce pneumatik Pirelli tvrdil, že je příliš brzy na hodnocení, nečekal ovšem od nového obutí významné zlepšení.

Paul Hembery, ředitel oddělení motorsportu u Pirelli, řekl, že na základě odezvy jezdců se italský výrobce rozhodl konstrukci předních pneumatik změnit.

"Byli jsme požádáni, abychom poskytli lehce silnější přední pneumatiku, což jsme udělali," řekl Hembery pro Autosport. "Při výrobě jsme možná také zhoršili vyvážení té zadní, což bylo také během toho testu zaznamenáno. Ale i tohle jsme během ostatních testů, které jsme absolvovali, zlepšili.

Byli jsme požádáni, abychom trochu zesílili přední pneumatiku, aby byla preciznější, když jezdci zatáčí do zatáčky, abychom jí dodali na citu. Věříme, že se nám to povedlo a že jsme také ukončili práci na zadních gumách, takže uvidíme, jak si si porozumíme s vozem, který je kolem našich pneumatik stavěn."

Hembery také potvrdil, že Pirelli se chystá absolvoval řadu testů během sezóny, aby mohlo reagovat na aktuální požadavky startovního pole a své produkty stále zlepšovat.

Italský výrobce by rád využil některé páteční tréninky, v případech, že by týmy volaly po určitých změnách, zároveň chce ale pracovat na svém vlastním testovacím programu.

"Nemáme žádný požadavek (na páteční tréninky), protože se ještě nejelo," řekl Hembery. "Ale pokud se s průběhem sezóny objeví problémy, nebo se nám nepovede trefit správnou směs, kterou budeme používat, můžeme je požádat, aby s námi testovali a dali nám tak více informací. Tuhle možnost si pro případ nouze ponecháme.

V tuto chvíli víme, že v dubnu pojedeme do Istanbulu a pak v květnu do Barcelony. Na konci sezóny budeme rozhodně zpátky na Středním východě v Bahrajnu a Abú Zabí. Nevychází nám Silverstone, chceme jet do Monzy a zřejmě také do Spa.

Takže se snažíme vytvořit souběžný testovací program. To samozřejmě vypadá nadějněji pro rok 2012. Máme pár nápadů, které bychom uskutečnili, kdybychom měli více času, s těmi teď ale musíme počkat a přistoupit k tomu programu."