Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Team Lotus plánuje seriózní posun do středu pole

Team Lotus plánuje seriózní posun do středu pole

Na konci sezóny by si přitom rád vyšlápl i na Renault a Williams.

Team Lotus by rád zakončil sezónu 2011 výkonnostně na úrovni Renaultu a Williamsu, přičemž už od začátku chce být pravidelným účastníkem bojů ve středu pole.

Stáj vkládá velké naděje do svého dnes představeného T128, který byl navržen s daleko agresivnějším přístupem, než loňský monopost. Technický ředitel týmu Mike Gascoyne přitom doufá ve výrazný pokrok.

"Myslím, že když se na tento vůz podíváte, vypadá v každém ohledu jako přední vůz," řekl. "Velice jasně jsme řekli, že chceme začít prohánět zaběhnuté týmy a já bych řekl, že je to skutečně dosažitelné.

Ale ta křivka musí pokračovat nahoru, takže si musíme dát za cíl bojovat s Toro Rosso, Sauberem a Force Indií a pak na konci sezóny mířit k Williamsu a Renaultu."

Gascoyne dodal, že zatímco si je vědom, že každý z týmů může udělat krok vpřed, skutečnost, že Team Lotus je nový tým by mohla znamenat, že jeho progres bude ještě větší.

"Jde o to, že každý tým říká, že se každý rok zlepší a lidé by mohli říct: No, tak proč byste to vy měli zvládnout lépe? Jednoduchým faktem je, že oni budou pokračovat v tom, co dělají, zatímco my rosteme.

Začínáme zprovozňovat některé zdroje jako nové vývoje v CFD a program v aerodynamickém tunelu v Británii, které jsme nikdy neměli. To, co teď dokážeme, se zlepší.

Problémem těch ostatních týmů je, že jestliže jsme tu jenom rok a pak je začneme porážet, pak to bude velice jasnou zprávou a začne to být trapné pro ně a dobré pro nás. Pro Formuli 1 by bylo skvělé, kdyby nás tohle auto dokázalo dostat do středu pole, protože by to ukázalo, čeho se dá dosáhnout, když se malý tým řídí, jak se má."

Výkonný ředitel týmu Keith Saunt dodal, že ambicí Lotusu je dostat se letos v šampionátu hlouběji do první desítky: "Spousta lidí by mohla říct, že jsem příliš optimistický... Ale já bych si chtěl myslet, že se letos dostaneme mezi 40 a 50 bodů.

Myslím, že strategicky míříme na osmé místo, ale pochybuji, že mezi šestým, sedmým a osmým bude velký rozdíl. Podle toho, jak si ostatní povedou, by sedmé mohlo být dosažitelné."

Elliot Dason-Barber, šéf oddělení zdrojů a výzkumu, také věří, že Team Lotus bude v roce 2011 konkurenceschopný: "S tímhle vozem rozhodně uděláme krok vpřed. Jak moc snížíme ztrátu na týmy před sebou, to se uvidí, ale já doufám, že budeme bojovat s týmy, které byly loni o sekundu či dvě před námi.

Pokud na někoho ztrácíte dvě sekundy, je to těžké, ale pokud jste o půl sekundy zpět, můžete s ním začít závodit."