Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Bahrajnský podnik GP2 Asia zrušen kvůli nepokojům

Bahrajnský podnik GP2 Asia zrušen kvůli nepokojům

Střet policie s demonstranty v Manamě si vyžádal několik životů.

Pořadatelé GP2 Asia zrušili druhý podnik letošní sezóny, který se měl jet na okruhu Sakhir v Bahrajnu. Důvodem je vyhrocená situace v hlavním městě Manama, kde si střet policistů s demonstranty vyžádal několik lidských životů.

Už odpoledne bylo rozhodnuto o tom, že dnešní volný trénink a kvalifikace budou odsunuty na zítřek. Zdravotní tým, který měl na okruhu působit, byl totiž odvolán do městské nemocnice pro případ, že by bylo třeba využít jeho služeb.

Krátce poté byl však na žádost bahrajnské automobilové federace odvolán celý podnik.

"S ohledem na aktuální události v Bahrajnu bylo na žádost Bahrajnské federace motorsportu rozhodnuto, že zbytek podniku, který se měl konat o tomto víkendu na okruhu Bahrain International Circuit, bude z vyšší moci zrušen," uvádí se v prohlášení pořadatelů GP2.

Zrušení podniku GP2 Asia jen umocňuje obavy o konání úvodního podniku letošní sezóny Mistrovství světa Formule 1, který se v Bahrajnu má jet.

Už dříve v tomto týdnu totiž odpůrci místní vlády naznačili, že by mohli podniku Formule 1 využít k veřejnému protestu.

Jak šéf Formule 1 Bernie Ecclestone, tak prezident FIA Jean Todt místní situaci bedlivě sledují a brzy rozhodnou o tom, zda se naplánované události v Bahrajnu uskuteční.

Todt ve středu irským médiím sdělil, že FIA nechce své rozhodnutí uspěchat a proto bude nejprve sledovat vývoj událostí během dnes zrušeného podniku asijské GP2.

"Vždy se snažím neragovat na aktuální zprávy přehnaně. Za prvé je třeba zjistit, jaká je realita, která se ne vždy shoduje s tím, co se doslechnete, a reagovat bez přehnaných emocí a problém pořádně prozkoumat," řekl Todt.

"V Bahrajnu došlo k určitým událostem. Jak jsem vyrozuměl, všechno se zlepšuje, musíme počkat.

Dalším krokem je závod GP2 o tomto víkendu... Samozřejmě, že podstatou FIA je bezpečnost, bezpečnost závodních vozů, bezpečnost na silnicích, bezpečnost v naší organizaci. Takže to je to, co požadujeme, ale v tuto chvíli není důvod se zbytečně obávat."

Velká cena Bahrajnu je plánována na 13. března, přičemž už od 3. do 6. března se na okruhu Sakhir mají uskutečnit poslední předsezónní testy. Zda oboje proběhne, se rozhodne v pátek, kdy proběhne setkání Sportovní pracovní skupiny FOTA v Barceloně.