Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Ecclestone: "Pravidla bychom si měli psát my, FIA je vtip."

Ecclestone: "Pravidla bychom si měli psát my, FIA je vtip."

Šéf Formule 1 se pustil do FIA a jejího současného prezidenta.

Šéf Formule 1 Bernie Ecclestone spustil ostrou kritiku na hlavu současného prezidenta Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jeana Todta, ten se podle Ecclestona nemůže se svým předchůdcem Maxem Mosleym rovnat a celá FIA je jeden velký vtip.

"Jean Todt je chabý Max," řekl Ecclestone britskému Daily Express. "Jezdí po světě a dělá to, co Max příliš nedělal - líbá dětičky a potřásá si rukama. Pravděpodobně je to dobré pro FIA, ale my to ve Formuli 1 nepotřebujeme."

Ecclestonova palba je jen potvrzením v pozadí rostoucího napětí mezi FIA a Formula One Management. Todt a Ecclestone totiž mají rozdílné názory na řadu záležitostí a problémů současné F1.

V tomto týdnu například Todt vyjádřil podporu Melbourne coby hostiteli Velké ceny Austrálie, když pro The Age uvedl: "Je tu kontakt mezi pořadatelem šampionátu F1 a promotérem velké ceny a pokud jde o mě, velká cena v Melbourne je zdravý a významný závod, jak jde vidět na entuziasmu fanoušků z celého světa.

Měli bychom se těšit z velkoleposti této mezinárodní události ať už pro kalendář Formule 1, tak pro Austrálii. Závod neopouští Melbourne a nebudu spekulovat. Odvádějí skvělou práci, tak je podpořme, ať pokračují ve skvělé práci."

Ecclestone však nedávno naznačil, že by se Velká cena Austrálie mohla přesunout na jiné místo.

"V případě Melbourne, pokud je tento produkt pro ně příliš nákladný, rozumíme tomu a jakmile kontrakt vyprší, není potřeba ho prodlužovat," uvedl Ecclestone. "Dostává se nám masivního celosvětového televizního pokrytí - pokud to pro ně není důležité, v pořádku, nekupujte tento produkt."

Mnohem větší třenice se však očekávají kolem nových čtyřválcových turbo-motorů, které mají do Formule 1 dorazit v roce 2013. Ecclestonovi se "zelený" směr prosazovaný FIA vůbec nezamlouvá.

"Lidé milují ten zvuk," řekl v minulém týdnu. "Pokud se zeptáte lidí, kteří nikdy předtím nebyli na závodě Formule 1, co se jim nejvíce líbilo, odpoví 'ten zvuk'."

"O zvuku jsem již slyšel, ale to je zkrátka vývoj," zareagoval Todt pro australský Sydney Morning Herald. "Před dvěma dekádami jsme měli dvanáctiválcový motor, teď pouze 2.4-litrový V8. Myslím, že pro Formuli 1 je velmi důležité být vrcholem motorsportu, jít s vývojem společnosti. F1 bude rozhodně zelenější, s dalšími technologiemi, které představíme v budoucnosti."

Ecclestone v rozhovoru pro Express dal však poměrně jasně najevo, jak by si představoval budoucí formování pravidel.

"Měli bychom si s týmy psát pravidla," řekl Ecclestone. "Soutěžní týmy závodí a hodně investují. My všichni hodně investujeme. Měli bychom si napsat pravidla a dát je FIA, aby zajistila, že budou dodržována. Mělo by to být jako u policie - policie nepíše pravidla a neurčuje, že musíte jet padesátkou. Celá FIA je jeden vtip."