Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Petrov: Pódium prokázalo kvalitu vozu

Petrov: Pódium prokázalo kvalitu vozu

Ruský závodník dnes poprvé vystoupil na stupně vítězů.

Vitalij Petrov věří, že jeho třetí místo v Austrálii ukazuje sílu letošního vozu Renault. Přiznal však, že ještě před startem netušil, jak je auto dobré. Následně se mu podařilo získat své první umístění na stupních vítězů ve Formuli 1.

Rus udělal dojem již v kvalifikaci, kdy se blýsknul šestým místem. Na startu si o dvě pozice polepšil a nakonec si zajistil třetí místo díky dvěma zastávkám v boxech, zatímco jeho nejbližší rivalové, Fernando Alonso a Mark Webber Webber, stavěli třikrát.

"Rád tu sedím s těmito kluky," řekl Petrov poté, co se přidal k Sebastianu Vettelovi a Lewisi Hamiltonovi na tiskové konferenci pro tři nejlepší.

"Celý víkend byl celkem dobrý, ale potom jsme nevěděli, kde jsme. Přijeli jsme sem s nějakými novými díly a od pátečního tréninku vypadalo auto velmi silně a kvalifikace také nebyla špatná. Pak jsme se zaměřili na náš závod a dnes šlo vše perfektně a musíme být pyšní za naši pozici."

Rychlý start vynesl Petrova do první zatáčky bok po boku s Jensonem Buttonem a Fernandem Alonsem, ale Rus udržel svou pozici, jelikož jeho mnohem zkušenější soupeři byli v zatáčce širocí.

"Start nebyl špatný, pokusil jsem se zaútočit na Fernanda a poté jsem uviděl Jensona Buttona vpředu, tak proč brzdit dřív? Povolil jsem brzdu a pokusil se předjet je oba, což bylo skvělé."

Po vážném zranění Roberta Kubici v rallye si Renault zvolil jako náhradníka zkušeného Nicka Heidfelda. Ten však zažil krušný víkend a byl Petrovem zcela zastíněn. Nejdříve ani nepostoupil z první části kvalifikace a dnes dojel se ztrátou jednoho kola až na 14. místě.

Na otázku, zda to znamená, že by mohl vést tým, Petrov odpověděl: "Myslím, že není třeba na nic odpovídat, můžete to také vidět. Ale ano!"