Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Hamilton přerušil Vettelovu hegemonii a vítězí v Číně

Hamilton přerušil Vettelovu hegemonii a vítězí v Číně

Velká cena Číny - závod

Lewis Hamilton přerušil vítězné tažení Sebastiana Vettela v úvodu letošní sezóny a vyhrál Velkou cenu Číny. Vettel, který přišel o vítězství kvůli horší strategii, dojel na druhé pozici. Radost Red Bullu však podpořil Mark Webber, který po startu z osmnáctého místa dojel třetí.

Už na startu jezdci McLarenu naznačili, že tentokrát nebude mít Vettel situaci tak jednoduchou, když Němce po zhasnutí červených světel přespurtovali.

Vettel se však svých soupeřů držel jako klíště a těsně před zastávkami v boxech zdolal druhého Hamiltona. Společně s vedoucím Jensonem Buttonem hned nato zajel k mechanikům.

Button však vyrobil překvapivou minelu, když zamířil k mechanikům Red Bullu. Nápravou své chyby ztratil cenný čas, který Vettelovi stačil na posun před něj.

O kolo později zamířil do boxů tak Hamilton s Felipem Massou, Brazilec se přitom dokázal před Brita dostat.

Jenže brzy začlo být jasné, že někteří jezdci volí odlišnou strategii, jedním z nich byl Nico Rosberg, který se objevil v čele závodu a dlouho první pozici držel. Důležité však bylo, že Massa a zejména Vettel jeli pouze na dvě zastávky, zatímco piloti McLarenu na tři.

To v závěru sehrálo klíčovou roli. Zatímco Vettel se snažil na svých pneumatikách vydržet až do cíle, Hamilton, který během souboje na trati předjel kolegu Buttona, Němce mílovými kroky stahoval.

V závěru se potom strhla velká bitva o vítězství, když Vettel Hamiltona držel několik kol za sebou. Nakonec si však Brit našel skulinku a protáhl se do vedení, se kterým začal okamžitě Vettelovi unikat.

Lewis Hamilton se pak už nenechal nikým a ničím rozhodit a Velkou cenu Číny vyhrál. Poprvé tak přerušil letošní dominanci Sebastiana Vettela.

Ten si však ještě v závěru musel hlídat záda. Přibližoval se mu totiž také druhý mclaren s Jensonem Buttonem za volantem. Jenže šampion z roku 2009 se nakonec ještě o jednu pozici propadl, když ho dojel a překonal Mark Webber.

Australan v dnešním závodě předváděl skvělou stíhací jízdu, když po nepovedené kvalifikaci startoval až z osmnáctého místa. V cíli z toho nakonec byly jeho první letošní stupně vítězů. Na Buttona zbyla čtvrtá pozice.

Velmi dobře v Číně zajel Nico Rosberg. Němec se dlouho slunil na vedoucí pozici, pak bojoval o stupně vítězů a nakonec skončil na pátém místě. Vybojoval tak své první letošní body.

Šesté a sedmé místo, to je konečný výsledek pro Ferrari. Felipe Massa přitom tentokrát porazil svého kolegu Fernanda Alonsa. Zatímco Brazilec strávil závěr závodu sérií prohraných soubojů, když se na starších pneumatikách propadal ze druhé pozice, Alonso soupeřil s Michaelem Schumacherem, nakonec úspěšně.

Schumacher dojel do cíle na osmé pozici. Bodovanou desítku uzavřeli Vitalij Petrov a Kamuj Kobajaši.

I přes dobrý úvod nakonec na body nedosáhli jezdci Force Indie. Paul di Resta skončil na jedenácté pozici, Adrian Sutil byl v cíli odmáván až na patnáctém místě. Němec totiž doplatil na souboj s Mexičanem Sergiem Perezem. Pilot Sauberu totiž chyboval a Sutila vystřelil z trati. Oba pak museli do boxů, Sutil pro nové přední křídlo, Perez kvůli penalizaci.

Dvanáctý skončil Nick Heidfeld, kterému stíhací jízda z šestnácté pozice na roštu příliš nevyšla. Třinácté místo bral Rubens Barrichello, čtrtnácté Sebastien Buemi jakožto lepší z dvojice Toro Rosso. Jezdci italského týmu nedokázali využít slibné startovní pozice k zisku bodů. Jaime Alguersuari dokonce cíl vůbec neviděl, když mu po zastávce v boxech upadlo pravé zadní kolo.

V cíli byli kromě něho klasifikováni všichni, od šestnáctého místa v pořadí Heikki Kovalainen, Sergio Perez, Pastor Maldonado, Jarno Trulli, Jerome d'Ambrosio, Timo Glock, Narajn Kartykejan a Vitantonio Liuzzi.

Sebastian Vettel i nadále drží průběžné vedení v šampionátu, na svém kontě má 68 bodů. Lewis Hamilton se díky vítězství posunul před kolegu Jensona Buttona na druhé místo, na Vettela přitom ztrácí 21 bodů. Button je se ztrátou dalších devíti bodů třetí, jen o bod zpátky je pak čtvrtý Mark Webber.

Red Bull zůstává v čele šampionátu týmů se 105 body, druhý McLaren však ztrácí jen 20 bodů. Třetí místo drží Ferrari před čtvrtým Renaultem, na nějž se dotahuje pátý Mercedes.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1. 
 L.Hamilton  McLaren
1:36:58.226 
2. 
 S.Vettel  Red Bull
+ 5.198 
3. 
 M.Webber  Red Bull
+ 7.555 
4. 
 J.Button  McLaren
+ 10.000 
5. 
 N.Rosberg  Mercedes
+ 13.448 
6. 
 F.Massa  Ferrari
+ 15.840 
7. 
 F.Alonso  Ferrari
+ 30.622 
8. 
 M.Schumacher  Mercedes
+ 31.206 
9. 
 V.Petrov  Renault
+ 57.404 
10. 
 K.Kobajaši  Sauber
+ 1:03.273 
11. 
 P.di Resta  Force India
+ 1:08.757 
12. 
 N.Heidfeld  Renault
+ 1:12.739 
13. 
 R.Barrichello  Williams
+ 1:30.189 
14. 
 S.Buemi  Toro Rosso
+ 1:30.671 
15. 
 A.Sutil  Force India
+ 1 kolo 
16. 
 H.Kovalainen  Lotus
+ 1 kolo 
17. 
 S.Perez  Sauber
+ 1 kolo 
18. 
 P.Maldonado  Williams
+ 1 kolo 
19. 
 J.Trulli  Lotus
+ 1 kolo 
20. 
 J.d'Ambrosio  Virgin
+ 2 kola 
21. 
 T.Glock  Virgin
+ 2 kola 
22. 
 N.Kartykejan  HRT
+ 2 kola 
23. 
 V.Liuzzi  HRT
+ 2 kola 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 J.Alguersuari  Toro Rosso
12 

Nejrychlejší kolo závodu: Mark Webber (Red Bull) - 1:38.993 (42. kolo)

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 3. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1. 
 S.Vettel  Red Bull
68 
2. 
 L.Hamilton  McLaren
47 
3. 
 J.Button  McLaren
38 
4. 
 M.Webber  Red Bull
37 
5. 
 F.Alonso  Ferrari
26 
6. 
 F.Massa  Ferrari
24 
7. 
 V.Petrov  Renault
17 
8. 
 N.Heidfeld  Renault
15 
9. 
 N.Rosberg  Mercedes
10 
10. 
 K.Kobajaši  Sauber
11. 
 M.Schumacher  Mercedes
12. 
 S.Buemi  Toro Rosso
13. 
 P.di Resta  Force India
14. 
 A.Sutil  Force India

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 3. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1. 
 Red Bull  S.Vettel, M.Webber
105 
2. 
 McLaren  L.Hamilton, J.Button
85 
3. 
 Ferrari  F.Alonso, F.Massa
50 
4. 
 Renault  V.Petrov, N.Heidfeld
32 
5. 
 Mercedes  N.Rosberg, M.Schumacher
16 
6. 
 Sauber  K.Kobajaši, S.Perez
7. 
 Toro Rosso  S.Buemi, J.Alguersuari
8. 
 Force India  P.di Resta, A.Sutil