Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Button přiznal, že dnes nebyl dost rychlý

Button přiznal, že dnes nebyl dost rychlý

Brit měl v závodě problémy s opotřebením zadních pneumatik.

Jenson Button přiznal, že zkrátka nebyl dost rychlý na to, aby mohl konkurovat svému týmovému kolegovi Lewisi Hamiltonovi v dnešní Velké ceně Číny.

Button se po povedeném startu dostal do vedení před Sebastiana Vettela a jezdil v čele závodu během úvodního stintu. Při první zastávce v boxech ale udělal chybu, která ho stála místo ve prospěch Vettela, v polovině závodu ho předjel také kolega Hamilton a v závěru si na něm smlsnul ještě Mark Webber.

"Obrovská gratulace Lewisovi, odjel skvělý závod," řekl Button po závodě. "Byl to jeden z těch závodů, kde byla k vidění spousta předjíždění a akce, takže bylo dobré být toho součástí, jenže já jsem nebyl dost rychlý.

Z nějakého důvodu se mi vážně nedařilo šetřit zadní pneumatiky. Čtvrté místo bylo maximem, které jsem mohl z auta dostat.

To je pěkné, ale když mají ostatní nové pneumatiky, vy tam jenom sedíte, nemůžete dělat nic. Například když mě předjížděl Webber, byl o tolik rychlejší. Opravdu se nedá nic dělat. Snažíte se to vybojovat zpátky, ale nemáte tu přilnavost, tu brzdnou sílu a tu trakci, takže je to velice složité. Pro mě náročné odpoledne, z nějakého důvodu jsem zkrátka nebyl rychlý."

Button dodal, že vzhledem k letošním agresivnějším pneumatikám není v závodech tolik důležitá samotná rychlost vozu, jako spíš zvolená strategie.

"Trefit strategii je velice důležité, což bylo vidět, když Webber dojel těsně za svým kolegou. Sebastian startoval z pole position, Webber byl osmnáctý. To je vážně úžasné," řekl Button.

Brit dnes ztratil nějaký čas a pozici při své první zastávce, kdy vyrobil poměrně neobvyklou chybu. Zajel totiž k mechanikům Red Bullu. Button se pak svému týmu za chybu omluvil.

"Udělal jsem jim to těžké. Popravdě, díval jsem se zrovna dolů, když jsem vjel do boxů, a zajel jsem do špatného boxu."

Šéf McLarenu Martin Whitmarsh přiznal, že Buttonova chyba nebyla pro tým ideální, obě strany ale nakonec dokázaly dobře zareagovat.

"Zavolali jsme ho k první zastávce, ale on v tom kole nepřijel. O kolo se tedy zpozdil, což nás rozhodilo," řekl Whitmarsh pro BBC.

"Pak zajel do boxů a samozřejmě se mu zalíbilo, jak vypadají pneumatiky Red Bullu, tak zaparkoval u nich. Bohužel nás tento proces stál pozici ve prospěch Vettela, takže to byla popravdě katastrofa, pro tým to velice snadno mohlo místo dvojitého vítězství znamenat páté místo nebo tak, ale oba chlapci i tým odvedli dobrou práci, zůstali v klidu a nakonec to dopadlo dobře."