Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Todt chce prosadit návrat testování během sezóny

Todt chce prosadit návrat testování během sezóny

Stane se tak nejpozději od roku 2013.

Týmy Formule 1 byly požádány, aby podpořily snahu Jeana Todta, prezidenta FIA, k návratu možnosti testování během sezóny. Todt věří, že zavedení zákazu testování během sezóny od roku 2009 bylo chybou, proto se nyní snaží testování opět povolit, samozřejmě s jistým omezením.

Předložil návrh, který by umožnil třikrát během sezóny po dva dny testovat. Komise F1 návrh projedná na dalším zasedání, které je naplánováno na 23. června ve Valencii a Todt doufá, že se jej podaří prosadit již pro příští sezónu. Pokud se nepodaří a týmy nebudou pro, pak Todt nasazení pravidla plánuje na rok 2013, kdy už souhlas týmů potřebovat nebude.

"Podle mě je zakázat testování během sezóny hloupé rozhodnutí," řekl Todt médiím během tiskové konference v Turecku v neděli ráno.

"V minulosti bylo bláznivé mít neomezené testování během roku, ale změna z neomezeného na zakázané, to není správné opatření. Nedovoluje to testování mladým jezdcům, nedává to příležitost mladým jezdcům získat nějaké zkušenosti v F1 a já zajistím, aby se tato situace v budoucnu změnila.

Nemůže se to vrátit opět k volnému testování, ale týmy dnes mají simulátory v továrnách, takže tu u velkých týmů nemůže být řeč o šetření peněz. Takže teď se co nejdříve budu snažit o několik dní volného testování během sezóny, ale v rámci pravidel."


Na otázku, kdy si myslí, že by se tak mohlo stát, odpověděl: "Byl bych rád, kdyby se tak stalo v roce 2011, ale nelze to prosadit jakožto změnu z důvodu bezpečnosti. Takže, pokud získáme dostatek (podpory), bude to v roce 2012. Je to něco, co budeme projednávat při další schůzi Komise Formule 1, která bude ve čtvrtek ve Valencii, a pokud to neprojde, pak to můžeme bez diskuzí zavést v roce 2013.

Nejpozději to bude v roce 2013, ale doufejme, že lidé přijmou několik dní testování během sezóny od příštího roku."