Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Smolný víkend Jiřího Janáka v Algarve

Smolný víkend Jiřího Janáka v Algarve

Zpráva z kvalifikačního a hlavního závodu.

Janák pohlížel v kvalifikačním závodě na bodované místo

Sobota byla na portugalském kolbišti v Algarve opravdu zajímavá a plná dramatických okamžiků. Dopolední kvalifikace navíc přinesla skvělé časy, které Janáka s Nilssonem poprvé posunuly do druhé části kvalifikace. Ta byla jejich poslední zastávkou před kvalifikačním závodem.

Do něj posádka nastoupila ze 14. místa a i když Jirka Janák v skrumáži po letmém startu dvě místa ztratil, nakonec z této ztráty vytěžil. Právě díky ní se totiž stihl včas vyhnout velké kolizi, která se odehrála jen o pár metrů dál. Doplatil na ni Petr Kox s druhým týmovým Lamborghini, který inkasoval ránu do zadní části vozu a propadl se až na konec startovního pole.

Janákovi se dařilo zajíždět výborné časy a bylo zřejmé, že na okruh si rychle navyká. Několik kol odolával dotěrným nájezdům Aston Martin, který pilotoval Christian Hohenadel. Maxu Nilssonovi Janák vůz odevzdával ze slibného 10. místa. Příjezd do boxů mu však zkomplikoval vyjíždějící Nissan, a právě toto zpomalení stálo tým drahocenný čas. Jejich Lamborghini nakonec přejelo pod šachovnicí jako dvanácté.

„Z dnešního závodu mám dobrý pocit. Hlavní je, že se nám podařilo přiblížit špičce a časy, které jsme zajížděli, jsou už o něčem jiném než při prvních dvou závodech. Auto bylo konzistentní po celou dobu závodu, pro ten zítřejší však musíme změnit tlaky v pneumatikách, které byly ke konci závodu příliš vysoké a auto tak bylo dost přetáčivé. Jinak ale doufám, že se popereme o první body.“

Boxový incident zůstal bez trestu, penalizace se však rozdávaly jinde. Díky jedné z nich Janák s Nilssonem odstartují z 11. místa, bodované příčky budou tak mít opravdu nadosah

Janákův víkend v Algarve završila porucha převodovky

Ještě v sobotu byly šance Jiřího Janáka na získání bodů v mistrovském závodě více než pravděpodobné. Jedenácté místo na startovním roštu dávalo tušit, že jak Janák, tak Nilsson jsou při chuti. Janák navíc postupně získal k náročnému okruhu veliké sympatie, což bylo vidět i na skvělých časech, které zajížděl v ranním warm-upu. V něm byl dokonce v některých sektorech rychlejší než jeho neporovnatelně zkušenější týmový kolega z vozu číslo 5 Karl Wendlinger. To ještě netušil, že tady někde euforie skončí.

Janák výkony překvapil natolik, že šéf týmu Othmar Welti na jeho adresu vtipkoval, že musí více jíst, aby byl pomalejší, protože začíná být povážlivě rychlý. Za jeho vtipem se však skrývalo uznání jeho švýcarského šéfa, ke kterému se později přidal i Peter Kox. Českého závodníka tato slova sice velice potěšila i povzbudila, zklamání z technické prohry však nijak neovlivnila.

Na problém s převodovkou již v sobotu upozornil Max Nilsson, Janák s ní naopak v sobotu žádný problém neměl. Inženýr však pro jistotu nařídil výměnu. V nedělním warm-upu si při řazení čtvrtého stupně oba jezdci stěžovali na netypický zvuk, žádný další problém však nezaznamenali. Převodovku následně zkontrolovali mechanici a také nezjistili nijakou závadu ani příčinu neznámého zvuku. Navíc, výborné časy, které oba piloti v ranním rozjezdu předváděli, dávali za pravdu předpokladu, že jde spíše o nějaký bezvýznamný nedostatek, který odezní.

Realita však byla mnohem horší a vážnost problému se naplno projevila už v zahřívacím kole těsně před startem závodu. Max Nilsson, který ho měl rozjíždět, se po příjezdu na rošt okamžitě obrátil na mechaniky s tím, že mu jde špatně řadit a že zvuk převodovky je horší než ráno. Těsně před začátkem klání však nebylo dostatek času provést hlubší kontrolu. Naneštěstí se Maxova slova potvrdila hned po startu, kdy se okamžitě propadl na konec startovního pole. Zajel ještě jedno kolo a pro posádku Janák – Nilsson byl konec.

Další zastávkou mistrovství FIA GT1 bude německý okruh Sachsenring již tento víkend.