Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Pirelli ve Španělsku nasadí tvrdší sadu s delší životností

Pirelli ve Španělsku nasadí tvrdší sadu s delší životností

Upravená směs pneumatik byla testována v trénincích v Turecku.

Pirelli potvrdilo, že do Velké ceny Španělska nasadí upravenou tvrdou směs pneumatik. Ta má nyní vydržet déle, aby se rozdíly mezi ní a měkkou směsí zvětšily.

Italský výrobce pneumatik pro letošní sezónu přišel s filosofií rychle se opotřebovávajících pneumatik, které mají za následek větší počet zastávek v boxech a zajímavější velké ceny.

Vyhradil si přitom právo vozit na volné tréninky upravené sady, které nechá týmy otestovat. Přesně tak učinil v Turecku, kde zkoušel výdržnější tvrdší sadu, ta bude nyní nasazena do závodu na Katalánském okruhu. Rozdílnost strategií by se tak měla ještě prohloubit.

"Od začátku roku jsme říkali, že budeme představovat evoluce pneumatik, pokud budeme mít za to, že prospějí sportu, a Barcelona znamená první příležitost, kdy tak učiníme," řekl Paul Hembery, ředitel oddělení motorsportu u Pirelli.

"Nová pneumatika, kterou jsme rozsáhle testovali, snižuje opotřebení a zlepšuje životnost.

Není to velký krok proti původní tvrdé pneumatice, ale znamená to, že tu bude větší rozdíl mezi tvrdou a měkkou pneumatikou, což rozhodně učiní situaci během závodního dne zajímavější a dá týmům příležitost použít kreativnějších strategií.

V Barceloně, na základě dat, které jsme viděli v testech, očekáváme pravděpodobně kolem tří zastávek na vůz. V Barceloně tvrdá daleko déle vjet do boxů a vyjet z nich než v Turecku a to je další faktor, který určitě bude mít dopad na strategii."