Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Whitmarsh chválí odklad změny motorů

Whitmarsh chválí odklad změny motorů

Nový koncept by přitom podle něj mohl přilákat nové značky.

Šéf týmu McLaren Martin Whitmarsh pochválil dohodu o odkladu změny pravidel ohledně koncepce motorů používaných ve Formuli 1 a také nahrazení nepopulárního návrhu na zavedení čtyřválců.

Komise Formule 1 se včera na svém jednání dohodla na odkladu změny pravidel ohledně motorů na rok 2014 a také přechodu ze současných osmiválcových motorů na přeplňované šestiválce o objemu 1,6 litrů.

Whitmarsh věří, že toto rozhodnutí bude pro Formuli 1 přínosem, neboť se na něm shodly všechny strany, z nichž některé s původními změnami nesouhlasily.

"Důležité je, že jsem rád, že máme dohodu mezi automobilkami," řekl Whitmarsh. "Všechny se na tom shodly a odsouhlasily to, což je velice pozitivní.

Týmy to odsouhlasily. Včera to bylo v rámci Komise Formule 1 jednoznačně přijato, takže bych řekl, že je to pozitivní, protože tu samozřejmě byla vyslovena a zastávána celá řada názorů. Dosáhnout konsenzu mezi všemi stranami tak bylo velice pozitivní."

Whitmarsh také dodal, že současně navrhované změny pravidel by mohly nejen udržet stávající značky ve Formuli 1, ale také přilákat některé další.

"Myslím, že bychom měli zajistit, abychom byli z dlouhodobějšího hlediska atraktivní pro řadu automobilových výrobců. Ty budou, podle svých marketingových potřeb a priorit, periodicky do Formule 1 přicházet a zase z ní odcházet, dělo se tak v celé historii F1.

Svět prochází ekonomickou krizí a automobilový průmysl zažil největší pokles v celé své historii. Myslím, že naše načasování bylo možná trochu uspěchané a asi trochu moc těsné.

Je správné zajistit, aby se udrželo, co je, což bych řekl, že se díky této dohodě povedlo. Kvůli Formuli 1 doufám, že v budoucnosti nové automobilky shledají ta pravidla relevantní, zajímavá a povzbudivá a tak jednou do Formule 1 přijdou."