Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

F1 nemůže být k situaci v Bahrajnu lhostejná, tvrdí Hill

F1 nemůže být k situaci v Bahrajnu lhostejná, tvrdí Hill

Situace v zemi se před velkou cenou nezlepšuje.

Formule 1 riskuje vážné poškození své reputace, pokud nezareaguje na stále více napjatou situaci v Bahrajnu a koncem dubna se do pouštního státu vydá uspořádat velkou cenu.

Takový je názor exmistra světa z roku 1996 Damona Hilla, který tvrdí, že se šéfové týmů vzhledem k novým vlnám demonstrací na ulicích a celosvětové sledovanému osudu uvězněného aktivisty Abdulhadiho Alkhawaji, který už dva měsíce drží protestní hladovku, nemohou chovat netečně.

"Myslím, že se to v tuto chvíli vyostřuje, což není dobrý stav pro to, abychom chtěli do Bahrajnu jet, jelikož se tamní situace ve skutečnosti vyhrocuje," řekl Hill v rozhovoru pro BBC Radio 4.

"Máme prezidenta lidských práv Alkhawaju ve vážné situaci, jet se má za dva týdny. Je to velice složité rozhodnutí a já se obávám, že F1 bude vnímána jako lhostejná a to by pro F1 mohlo být velice poškozující."

Hill již před několika dny vyzval Mezinárodní automobilovou federaci k přehodnocení pořádání letošní Velké ceny Bahrajnu, když řekl, že by bylo špatné, kdyby byl sport využit k politickým účelům.

"Myslím, že za správných okolností by to bylo v pořádku," řekl Hill. "Nepochybuji o tom, že by byli schopni uspořádat velkou cenu, kdyby ji ale uspořádali a kvůli jejímu uspořádání museli aplikovat velice vážná bezpečnostní opatření, aby zabránili demonstrantům vyjádřit svůj názor, pak by se zdálo, že se ta událost koná pouze na jedné straně toho sporu. To je hrozba pro reputaci sportu, že bude ve skutečnosti politicky stranný."

Alkhawajůn zdravotní stav byl v posledních týdnech předmětem dalších protestů, přičemž aktivisté byli podle dostupných zpráv rozháněni slzným plynem.

Mary Lawlor, ředitelka lidskými právy se zabývající skupiny Front Line Defenders, kterou Alkhawaja zastupoval po založení Bahrajnského centra pro lidská práva, zastává názor, že Formule 1 nesmí být od situace izolována.

"Pokud Abdulhadi Alkhawaja před velkou cenou, která se má v Bahrajnu jet 22. dubna zemře, posílí to nestabilitu a nepokoje," vysvětlila. "Bahrajnské vládní orgány evidentně chtějí prezentovat obrázek normální situace, ale jejich zřejmá lhostejnost k vážné situaci Abdulhadiho riskuje tragické následky pro Bahrajn.

Lidé zainteresovaní ve Formuli 1 musí konzultovat s nezávislými novináři, lídry komunit a hnutími za lidská práva, aby získali dobrý přehled o tom, co se děje, aby sami viděli situaci v pouštním státě. Z pozorování protestů v Bahrajnu minulý týden je jasné, že Bahrajn není pro Bahrajňany bezpečný."

Nabil Rachab, současný prezident Bahrajnského centra pro lidská práva, v rozhovoru pro BBC Radio 4 sdělil, že předpokládané sjednocení země pomocí Velké ceny Bahrajnu je podle něj zcestné.

"Je diktátorem, kdo tohle říká. Nejsou to však lidé, kdo tohle říká," řekl. "Diktátor z toho těží, diktátor chce okolnímu světu říct, že celá věc je zpátky v normálu... chtějí se vrátit z izolace a říct, že všechno je zpátky v normálu.

Jenže mezitím zabíjejí lidi, zadržují lidi, mučí lidi. Všechno není zpátky v normálu a F1 by neměla pomáhat bahrajnským vůdcům vytvořit domnění, že tomu tak je."