Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Webber triumfoval v Monaku a je šestým různým vítězem!

Webber triumfoval v Monaku a je šestým různým vítězem!

Velká cena Monaka - závod

Mark Webber protáhl šňůru různých vítězů v úvodních závodech sezóny 2012 na šest, když již podruhé v kariéře vybojoval vítězství ve Velké ceně Monaka. V závěrečných kolech za sebou přitom musel udržet vlak pěti dalších soupeřů, kteří mu viseli přímo na zadním křídle.

Šest různých vítězů v prvních šesti závodech sezóny, taková situace nastala v historii Mistrovství světa Formule 1 vůbec poprvé. Tým Red Bull je však letos prvním, který si připsal druhý triumf.

Hned v prvním kole závodu musel na trať safety car. Fernando Alonso, který se po startu z páté pozice tlačil dopředu, přitlačil Romaina Grosjeana ke svodidlům, podél kterých se snažil prosmýknout Michael Schumacher. Mezi Grosjeanem a Schumacherem došlo ke kontaktu, Francouz se roztočil napříč startovní rovinkou a mohl být rád, že jej nikdo další netrefil.

Ve startovním poli došlo k několika dalším drobným kontaktům, na které doplatil zejména Pastor Maldonado, jenž přišel o přední křídlo a následně narazil do bariéry ve vlásence u Grand Hotelu.

Webber si však udržel první pozici před Nicem Rosbergem a Lewisem Hamiltonem, Alonso se protlačil na čtvrtou pozici. Schumacher kvůli kontaktu s Grosjeanem a svodidly spadl na místo osmé.

Pořadí na čelních pozicích se neměnilo až do prvních zastávek v boxech. Tu se řada jezdců snažila oddálit vzhledem k hrozbě deště. Ten však nakonec nepřišel a přezouvalo se proto znovu na suché pneumatiky.

Do čela se dostal Vettel, který narozdíl od ostatních z první desítky startoval na měkkých gumách, přičemž se svou návštěvou mechaniků vydržel až do 45. kola. Němec přitom na volné trati jezdil až o 1,5 sekundy na kolo rychleji než jeho soupeři.

Když pak obhájce titulu opustil boxy, zařadil se na čtvrté místo přímo před Lewise Hamiltona, který navíc strategickou bitvu prohrál také vzhledem k Fernandu Alonsovi.

V čele nadále pokračoval Webber před Rosbergem a třetím Alonsem. V závěru závodu hrozba deště znovu zesílila a na trať spadlo několik kapek. To zapříčinilo, že se vedoucí šestice sjela dohromady na prakticky zanedbatelné rozestupy. K žádnému souboji však nakonec nedošlo.

Mark Webber tak uhájil vedení a podruhé ve své kariéře dokázal vyhrát Velkou cenu Monaka, poprvé se tak stalo před dvěma lety. Red Bull přitom v malém knížectví na pobřeží Středozemního moře zvítězil již potřetí v řadě za sebou.

Nico Rosberg se po svém prvenství v Číně letos podruhé postavil na pomyslné stupně vítězů, které v Monaku tradičně nahrazují schody knížecího paláce. Stejnou poctu okusil také třetí Fernando Alonso, který nyní sám figuruje v čele šampionátu se 76 body. O tři body méně mají shodně oba piloti Red Bullu Webber a Sebastian Vettel.

Právě Němec nakonec díky dobré strategii obsadil čtvrté místo před pátým Lewisem Hamiltonem. svůj nejlepší letošní výsledek si zásluhou šesté příčky připsal Felipe Massa.

Na sedmé pozici dlouho jezdil Schumacher, sedminásobný šampion však krátce před koncem musel vzdát kvůli potížím s tlakem paliva. Na sedmé a osmé místo se tak posunuli piloti Force Indie Paul di Resta a Nico Hülkenberg.

Až devátý nakonec dojel Kimi Räikkönen, který za sebou v úvodu závodu kvůli špatnému stavu pneumatik držel velkou skupinu rychlejších jezdců.

Pro poslední bod za desáté místo si dojel Bruno Senna z Williamsu.

Sergio Pérez byl klasifikován na jedenácté pozici, během závodu si musel odpykat penalizaci průjezdu boxy za nebezpečný manévr v nájezdu do boxů, při kterém ohrozil projíždějícího Räikkönena.

Jean-Eric Vergne byl ještě krátce před koncem sedmý, Francouz se přitom pokusil vydělat na přicházejícím dešti a přezul na přechodné pneumatiky. Taktika nakonec selhala, jelikož více než pár kapek nedorazilo. Pilot týmu Toro Rosso tak nakonec dojel dvanáctý.

Klasifikováni byli ještě třináctý Heikki Kovalainen, čtrnáctý Timo Glock a patnáctý Narajn Kartykejan.

Cíl naopak neviděl Jenson Button, který odstoupil v 71. kole poté, co v šikaně u bazénu udělal hodiny. Nedojeli ani Daniel Ricciardo a Charles Pic, zmiňovaný Schumacher, Vitalij Petrov a Kamuj Kobajaši, který odstoupil s problémy se zavěšením poté, co v prvním kole trefil roztočeného Grosjeana, odrazil se do vzduchu a tvrdě dopadl zpátky na trať.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1.
 M.Webber  Red Bull
1:46:06.557 
2.
 N.Rosberg  Mercedes
+ 0.643 
3.
 F.Alonso  Ferrari
+ 0.947 
4.
 S.Vettel  Red Bull
+ 1.343 
5.
 L.Hamilton  McLaren
+ 4.101 
6.
 F.Massa  Ferrari
+ 6.195 
7.
 P.di Resta  Force India
+ 41.500 
8.
 N.Hülkenberg  Force India
+ 42.500 
9.
 K.Räikkönen  Lotus
+ 44.000 
10.
 B.Senna  Williams
+ 44.500 
11.
 S.Pérez  Sauber
+ 1 kolo 
12.
 J.E.Vergne  Toro Rosso
+ 1 kolo 
13.
 H.Kovalainen  Caterham
+ 1 kolo 
14.
 T.Glock  Marussia
+ 1 kolo 
15.
 N.Kartykejan  HRT
+ 2 kola 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 J.Button  McLaren
71 
NC
 D.Ricciardo  Toro Rosso
66 
NC
 C.Pic  Marussia
65 
NC
 M.Schumacher  Mercedes
64 
NC
 V.Petrov  Caterham
16 
NC
 K.Kobajaši  Sauber
NC
 P.de la Rosa  HRT
NC
 P.Maldonado  Williams
NC
 R.Grosjean  Lotus

Nejrychlejší kolo závodu: Sergio Pérez (Sauber) - 1:17.298

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 6. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1.
 F.Alonso  Ferrari
76 
2.
 S.Vettel  Red Bull
73 
3.
 M.Webber  Red Bull
73 
4.
 L.Hamilton  McLaren
63 
5.
 N.Rosberg  Mercedes
59 
6.
 K.Räikkönen  Lotus
51 
7.
 J.Button  McLaren
45 
8.
R.Grosjean Lotus
35 
9.
P.Maldonado Williams
29 
10.
S.Pérez Sauber
22 
11.
 P.di Resta  Force India
21 
12.
 K.Kobajaši  Sauber
19 
13.
B.Senna Williams
15 
14.
 F.Massa  Ferrari
10 
15.
N.Hülkenberg Force India
16.
 J.E.Vergne  Toro Rosso
17.
 M.Schumacher  Mercedes
18.
D.Ricciardo Toro Rosso

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 6. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1.
Red Bull  S.Vettel, M.Webber
146 
2.
McLaren  L.Hamilton, J.Button
108 
3.
 Ferrari  F.Alonso, F.Massa
86 
4.
 Lotus  K.Räikkönen, R.Grosjean
86 
5.
 Mercedes  M.Schumacher, N.Rosberg
61 
6.
 Williams  P.Maldonado, B.Senna
44 
7.
Sauber  S.Pérez, K.Kobajaši
41 
8.
Force India  P.di Resta, N.Hülkenberg
28 
9.
Toro Rosso  J.E.Vergne, D.Ricciardo