Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Hamilton prodloužil šňůru různých vítězů na sedm!

Hamilton prodloužil šňůru různých vítězů na sedm!

Velká cena Kanady - závod

Lewis Hamilton natáhl neuvěřitelnou šňůru různých vítězů v úvodních závodech sezóny 2012 na sedm, když potřetí v kariéře vyhrál Velkou cenu Kanady. Na stupních vítězů jej přitom díky dobře zvládnuté strategii doplnili druhý Romain Grosjean a Sergio Pérez.

Start závodu nepřinesl žádné drama, z pole position startující Sebastian Vettel si bezpečně pohlídal první pozici před Hamiltonem a Fernandem Alonsem. Na čtvrtého Marka Webbera zaútočil Nico Rosberg, Němec byl však neúspěšný a během následujících kol se naopak propadl za řadu svých soupeřů na konec první desítky.

Pořadí na čele se poprvé měnilo až po prvních zastávkách v boxech. Jako první zamířil ke svým mechanikům v 16. kole Vettel. O kolo později stavěl Hamilton a přestože McLarenu opět výměna pneumatik nešla hladce, dokázali Brita vrátit na trať před pilota Red Bullu.

Stejný trik však vymysleli také u Ferrari a když se Alonso ve dvacátém kole vrátil na trať, měl Hamiltona s Vettelem ve zpětných zrcátkách. Hamilton se však nedal, využil skutečnosti, že Alonso teprve musel dostat své pneumatiky na provozní teplotu a Španěla předjel. Před lídra šampionátu se chtěl dostat také Vettel, tomu se však úspěšně zaútočit nepodařilo.

Strategická bitva se začala lámat ke konci závodu, piloti jako Grosjean, Pérez nebo Kimi Räikkönen dokazovali, že na měkké směsi pneumatik je možné ujet spoustu kol a taktika jedné návštěvy mechaniků je tak zajímavou volbou.

Vedoucí trio se proto na žlutě zbarveném obutí pokusilo zůstat až do konce. Hamilton však jako první usoudil, že další zastávka by mohla být klíčem k úspěchu a v padesátém kole zamířil prodruhé do boxů. Na trať vyjel na třetí pozici a začal stíhat Alonsa s Vettelem, kteří se naopak pokusili zůstat na trati až do konce.

Hamilton však na čerstvějších pneumatikách jezdil výrazně rychleji a své soupeře mílovými kroky stahoval. Ve dvaašedesátém kole využil systému DRS a pohodlně se posunul před Vettela na druhé místo, přičemž pokračoval ve stíhací jízdě za Alonsem.

Jelikož se však na čelo rychle drali také další závodníci, rozhodl se Vettel o kolo později také zastavit podruhé, přičemž nasadil superměkkou směs pneumatik Pirelli. Propadl se sice za Grosjeana s Pérezem, byl však schopen jezdit až o čtyři sekundy na kolo rychleji než Alonso.

Ten byl na stále se horšících pneumatikách velmi snadným cílem, jelikož jeho ferrari poskytovalo velmi špatnou trakci na výjezdu z vlásenky Casino. Na následující rovince pak neměl proti systému DRS svých soupeřů šanci.

V 64. kole jej tak velmi snadno zdolal Hamilton, který se dostal do čela a o chvíli později si dojel pro své první letošní vítězství. Velkou cenu Kanady přitom vyhrál potřetí v kariéře.

Alonso se nakonec propadl úplně mimo stupně vítězů. Do konce závodu si na něm totiž smlsli také Grosjean, Pérez a Vettel. Grosjean s Pérezem přitom zaznamenali své druhé umístění na stupních vítězů v kariéře. Vettel skončil čtvrtý, Alonso pátý.

Šachovnicová vlajka přitom zabránila jeho dalšímu propadu. Se ztrátou čtyř desetin sekundy na něj byl totiž na šesté pozici odmáván Nico Rosberg.

Bodovali také sedmý Webber, osmý Räikkönen, devátý Kamuj Kobajaši a desátý Felipe Massa. Ten jel v úvodu dobrý závod, v šestém kole ale chyboval v první zatáčce, když udělal hodiny a spadl na dvanáctou pozici. Brazilec tak nakonec zachránil alespoň bod.

Zklamaní budou u Force Indie. Paul di Resta a Nico Hülkenberg si totiž po kvalifikaci dělali naděje na bodovaná umístění, v cíli jim ale patřily první dvě nebodované pozice - jedenácté a dvanácté místo.

Třináctý skončil Pastor Maldonado před čtrnáctým Danielem Ricciardem, který krátce před cílem vystřihl v osmé zatáčce divácky atraktivní hodiny.

S kolem ztráty pak byli klasifikováni patnáctý Jean-Eric Vergne, až šestnáctý loňský vítěz Jenson Button, sedmnáctý Bruno Senna, který krátce v závěru závodu stihl zaujmout kamery alespoň jemným kontaktem se Zdí šampionů, osmnáctý Heikki Kovalainen a devatenáctý Vitalij Petrov.

Posledním v cíli byl dvacátý Charles Pic, který narozdíl od týmového kolegy Tima Glocka závod dokončil.

Smůla nadále zůstává přilepena na Michaelu Schumacherovi. Sedminásobný šampion totiž letos již popáté nedokončil závod. Vyřadil jej přitom porouchaný systém DRS, který se zasekl v otevřené poloze. Výsledkem tak byl výrazně snížený přítlak na zadní nápravě a stav vozu odporující pravidlům, DRS je totiž v závodě možno používat pouze v úseku k tomu určeném.

Neslavně dopadli piloti HRT. Nadšení z rychlosti vozů na rovinkách vydrželo Narajnu Kartykejanovi pouze do čtyřiadvacátého a Pedru de la Rosovi do sedmadvacátého kola, než se za doprovodu charakteristického černého kouře odporoučely jejich brzdy.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1.
 L.Hamilton  McLaren
1:32:29.586 
2.
 R.Grosjean  Lotus
+ 2.513 
3.
 S.Pérez  Sauber
+ 5.260 
4.
 S.Vettel  Red Bull
+ 7.295 
5.
 F.Alonso  Ferrari
+ 13.411 
6.
 N.Rosberg  Mercedes
+ 13.842 
7.
 M.Webber  Red Bull
+ 15.085 
8.
 K.Räikkönen  Lotus
+ 15.567 
9.
 K.Kobajaši  Sauber
+ 24.432 
10.
 F.Massa  Ferrari
+ 25.272 
11.
 P.di Resta  Force India
+ 37.693 
12.
 N.Hülkenberg  Force India
+ 46.236 
13.
 P.Maldonado  Williams
+ 47.052 
14.
 D.Ricciardo  Toro Rosso
+ 1:04.475 
15.
 J.E.Vergne  Toro Rosso
+ 1 kolo 
16.
 J.Button  McLaren
+ 1 kolo 
17.
 B.Senna  Williams
+ 1 kolo 
18.
 H.Kovalainen  Caterham
+ 1 kolo 
19.
 V.Petrov  Caterham
+ 1 kolo 
20.
 C.Pic  Marussia
+ 2 kola 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 T.Glock  Marussia
57 
NC
 M.Schumacher  Mercedes
34 
NC
 P.de la Rosa  HRT
25 
NC
 N.Kartykejan  HRT
23 

Nejrychlejší kolo závodu: Sebastian Vettel (Red Bull) - 1:15.752

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 7. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1.
 L.Hamilton  McLaren
88 
2.
 F.Alonso  Ferrari
86 
3.
 S.Vettel  Red Bull
85 
4.
 M.Webber  Red Bull
79 
5.
 N.Rosberg  Mercedes
67 
6.
 K.Räikkönen  Lotus
55 
7.
 R.Grosjean  Lotus
53 
8.
 J.Button  McLaren
45 
9.
 S.Pérez  Sauber
37 
10.
 P.Maldonado  Williams
29 
11.
 K.Kobajaši  Sauber
21 
12.
 P.di Resta  Force India
21 
13.
B.Senna Williams
15 
14.
 F.Massa  Ferrari
11 
15.
N.Hülkenberg Force India
16.
 J.E.Vergne  Toro Rosso
17.
 M.Schumacher  Mercedes
18.
D.Ricciardo Toro Rosso

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 7. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1.
Red Bull  S.Vettel, M.Webber
164 
2.
McLaren  L.Hamilton, J.Button
133 
3.
 Lotus  K.Räikkönen, R.Grosjean
108 
4.
 Ferrari  F.Alonso, F.Massa
97 
5.
 Mercedes  N.Rosberg, M.Schumacher
69 
6.
 Sauber  S.Pérez, K.Kobajaši
58 
7.
 Williams  P.Maldonado, B.Senna
44 
8.
Force India  P.di Resta, N.Hülkenberg
28 
9.
Toro Rosso  J.E.Vergne, D.Ricciardo