Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Alonso míní, že neměl nejrychlejší vůz, přesto vyhrál

Alonso míní, že neměl nejrychlejší vůz, přesto vyhrál

Klíčovou roli sehrála kvalifikace, trakce a maximální rychlost.

Připsal si letos již třetí vítězství. Svým soupeřům o titul se opět o trochu vzdálil. A dokonce to dokázal na pomalejším voze, než jaký měli jeho nejbližší konkurenti. Alespoň si to myslí samotný Fernando Alonso.

Španěl vytěžil maximum ze své pole position, které dosáhl za mokra, což bylo pro jeho úspěch zásadní. Díky tomu dokázal za svými zády udržet jak Sebastiana Vettela, tak Jensona Buttona, kteří měli podle Španělova mínění na suchu lehčí výhodu.

"Rozhodně to bylo náročné," řekl Alonso. "Nebyl to snadný závod, možná jsme za sucha nebyli ti nejrychlejší. Ale byli jsme dostatečně konkurenceschopní na to, abychom si vedení udrželi. Taky se týmu povedla určitá rozhodnutí ohledně strategie. Když Jenson zajel do boxů, museli jsme zareagovat.

Potom jsem věděl, že mě čeká ještě dlouhý závod, zbývalo 27 kol do konce, když na mě Jenson vyvíjel velký tlak. Auto vypadalo dobře ohledně trakce a maximální rychlosti, takže se mi dařilo udržet vedení do zatáčky číslo 6. Potom už se nedá předjíždět, takže to bylo o ohlídaní si pneumatik."

Už za týden čeká závodníky další výzva v podobě krátkého okruhu na Hungaroringu a Alonso očekává další těsnou bitvu, na kterou je třeba se dobře připravit.

"Bude to těsné," předpovídal. "Je to krátká trať, a jak jsme mohli letos vidět, ve dvou, třech desetinách je osm až devět aut. Takže se musíme dokonale připravit a zajet perfektní kvalifikaci, pokud někde ztratíte pár desetinek, můžete se ocitnout mimo top 10. Musíme využít na maximum to, co máme k dispozici, a snad i přivést nějaké nové části."