Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Button dovedl suverénní belgické tažení do vítězného konce

Button dovedl suverénní belgické tažení do vítězného konce

Velká cena Belgie - závod

Jenson Button potvrdil návrat ztracené formy, když naprosto suverénním způsobem start-cíl ovládl Velkou cenu Belgie ve Spa-Francorchamps. Na druhou pozici se probojoval Sebastian Vettel, třetí příčku obsadil Kimi Räikkönen. Vedoucí muž šampionátu Fernando Alonso a jeden z jeho rivalů v boji o titul Lewis Hamilton skončili v hromadné havárii v první zatáčce.

Hned na startu došlo k hromadné havárii. V nájezdu do první zatáčky totiž Romain Grosjean vytlačil Lewise Hamiltona až na okraj trati, načež došlo ke kontaktu a oba se nekontrolovaně řítili do skrumáže první zatáčky.

V následné karamboláži skončily naděje Fernanda Alonsa a Sergia Péreze, s pošramocenými vozy odjížděli Pastor Maldonado a Kamuj Kobajaši. Alonso vystoupil ze svého vozu až za přítomnosti lékařského personálu, nakonec však po svých odešel zpátky do garáže.

Na trať musel vyjet safety car, první zatáčka byla totiž doslova poseta karbonovými úlomky. Za něj se poskládali vedoucí Button, druhý Räikkönen, za nimi oba jezdci Force Indie Nico Hülkenberg a Paul di Resta, na páté místo postoupil Michael Schumacher.

Po restartu Button bez potíží udržel vedení, zatímco za ním se Hülkenberg probojoval před Räikkönena na druhé místo. Button zatím nasadil k trháku a postupně si vybudoval čtvrtminutový náskok. Ten poté i díky strategii jedné zastávky v boxech udržel až do cíle a dojel si pro čtrnácté vítězství své kariéry.

Po nepovedené kvalifikaci si pro skvělou druhou pozici dojel Sebastian Vettel. Obhájce titulu se vyhl problémům v první zatáčce, přestože si musel proklestit cestu strništěm karbonových úlomků, pak ale předvedl skvělou stíhací jízdu, předjížděl jednoho soupeře za druhým a nakonec byl v cíli odmávána na stříbrné příčce.

Kimi Räikkönen ani tentokrát neproměnil slibnou výchozí pozici v první vítězství Lotusu. Dokázal sice vrátit porážku Nicu Hülkenbergovi a Michaelu Schumacherovi z úvodu závodu, neuhlídal však Vettela a na Buttona svým tempem nestačil.

Nico Hülkenberg má za sebou nejlepší závod své kariéry ve Formuli 1. Po startu se probil až na druhé místo, svou force indii nakonec dovezl do cíle na čtvrté příčce, čímž o jedno místo vylepšil svůj dosavadní rekord.

Po odstoupení Fernanda Alonsa musel vlajku Ferrari držet Felipe Massa. Brazilec však po nepovedené kvalifikaci předvedl solidní výkon a dojel si pro páté místo.

Šesté místo bral po penalizaci za výměnu převodovky Mark Webber. Australan sice jistě doufal v lepší výsledek, vzhledem k výpadku Alonsa si však v šampionátu polepšil a svou ztrátu na Španěla snížil o osm bodů.

Michael Schumacher zakončil svou 300. velkou cenu ve Formuli 1 na sedmém místě. Sedminásobný šampion přitom začal velice dobře, po startu se díky karambolu v první zatáčce posunul na páté místo, které později ještě vylepšil na třetí pozici. Nakonec jej však zradila příliš rychle klesající výkonnost pneumatik a Schumacher tak musel z původně plánované jednozastávkové strategie ustoupit na dvě návštěvy mechaniků.

Poprvé od závodu v Malajsii se na body dostal Jean-Eric Vergne, jeho týmový kolega Daniel Ricciardo čekal dokonce od domácí velké ceny v Austrálii. Jezdci Toro Rosso byli klasifikováni na osmé a deváté pozici. Pro poslední bod za desátou příčku si dojel Paul di Resta.

Po nezdařené kvalifikaci a penalizaci za výměnu převodovky musel Nico Rosberg startovat z poslední řady na roštu. Němec nakonec jen těsně nestačil na bodované pozice. Dvanáctý dojel Bruno Senna s williamsem.

Velké zklamání přinesla první zatáčka Sauberu. Ze čtvrté pozice startující Sergio Pérez byl vyřazen na místě, ze druhé příčky vyrážející Kamuj Kobajaši přišel zcela bez vlastního přičinění k poškození svého vozu. Japonec absolvoval tři zastávky v boxech a byl klasifikován na třinácté pozici.

Se ztrátou jednoho kola byli klasifikováni čtrnáctý Vitalij Petrov, patnáctý Timo Glock, šestnáctý Charles Pic, sedmnáctý Heikki Kovalainen a osmnáctý Pedro de la Rosa.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1.
 J.Button  McLaren
1:29:08.530 
2.
 S.Vettel  Red Bull
+ 13.624 
3.
 K.Räikkönen  Lotus
+ 25.334 
4.
 N.Hülkenberg  Force India
+ 27.843 
5.
 F.Massa  Ferrari
+ 29.845 
6.
 M.Webber  Red Bull
+ 31.244 
7.
 M.Schumacher  Mercedes
+ 53.374 
8.
 J.E.Vergne  Toro Rosso
+ 58.865 
9.
 D.Ricciardo  Toro Rosso
+ 1:02.982 
10.
 P.di Resta  Force India
+ 1:03.783 
11.
 N.Rosberg  Mercedes
+ 1:05.111 
12.
 B.Senna  Williams
+ 1:11.529 
13.
 K.Kobajaši  Sauber
+ 1:56.119 
14.
 V.Petrov  Caterham
+ 1 kolo 
15.
 T.Glock  Marussia
+ 1 kolo 
16.
 C.Pic  Marussia
+ 1 kolo 
17.
 H.Kovalainen  Caterham
+ 1 kolo 
18.
 P.de la Rosa  HRT
+ 1 kolo 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
 N.Kartykejan  HRT
30 
NC
 P.Maldonado  Williams
NC
 S.Pérez  Sauber
NC
 F.Alonso  Ferrari
NC
 L.Hamilton  McLaren
NC
 R.Grosjean  Lotus

Nejrychlejší kolo závodu: Bruno Senna (Williams) - 1:52.822

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 12. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1.
 F.Alonso  Ferrari
164 
2.
 S.Vettel  Red Bull
140 
3.
 M.Webber Red Bull
132 
4.
 K.Räikkönen  Lotus
131 
5.
 L.Hamilton  McLaren
117 
6.
 J.Button  McLaren
101 
7.
 N.Rosberg  Mercedes
77 
8.
 R.Grosjean  Lotus
76 
9.
 S.Pérez  Sauber
47 
10.
 M.Schumacher  Mercedes
35 
11.
 F.Massa  Ferrari
35 
12.
 K.Kobajaši  Sauber
33 
13.
 N.Hülkenberg  Force India
31 
14.
 P.Maldonado  Williams
29 
15.
 P.di Resta  Force India
28 
16.
 B.Senna  Williams
24 
17.
 J.E.Vergne  Toro Rosso
18.
D.Ricciardo Toro Rosso

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 12. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1.
Red Bull  S.Vettel, M.Webber
272 
2.
McLaren  L.Hamilton, J.Button
218 
3.
Lotus  K.Räikkönen, R.Grosjean
207 
4.
Ferrari  F.Alonso, F.Massa
199 
5.
 Mercedes  N.Rosberg, M.Schumacher
112 
6.
 Sauber  S.Pérez, K.Kobajaši
80 
7.
 Force India  N.Hülkenberg, P.di Resta
59 
8.
 Williams  P.Maldonado, B.Senna
53 
9.
Toro Rosso  J.E.Vergne, D.Ricciardo
12