Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Vettel měl ve voze paliva dost, tvrdí Red Bull

Vettel měl ve voze paliva dost, tvrdí Red Bull

Ne všechno se však FIA podařilo vyčerpat.

Red Bull nechápe, proč se po kvalifikaci na Velkou cenu Abú Zabí podařilo z vozu Sebastiana Vettela vyčerpat pouze 850 ml paliva. Němec měl totiž podle svého týmu ve svém voze paliva dost.

Vettel, který se kvalifikoval na třetí pozici, musel v dojezdovém kole na pokyn Renaultu okamžitě svůj vůz zastavit, důvodem byl totiž problém s palivovým systémem. Ten FIA uznala jako "zásah vyšší moci", který jako jediný může podle pravidel jezdci zabránit dojet po kvalifikaci do boxů.

Při následné technické přejímce však po vyčerpání paliva Vettelovi chybělo 150 ml do povinného litru, který musí každý jezdec ve voze mít pro palivovou analýzu. Němec byl tak z výsledků kvalifikace vyloučen a odsunut na konec startovního roštu.

Šéf týmu Red Bull Christian Horner je přesvědčen o tom, že ve Vettelově voze dostatek paliva byl, z nějakého důvodu jej však nebylo možné vyčerpat podle regulí, tedy přesně stanoveným postupem a bez odejmutí jakéhokoliv dílu karoserie.

Red Bull se proto rozhodl vyjmout Vettelův vůz z Parc Fermé, což Němce odsuzuje ke startu z boxové uličky.

"Během dojezdového kola po poslední jízdě ve třetí části kvalifikace Renault přikázal okamžitě zastavit Sebastianův vůz na trati kvůli problému s palivovým systémem," vysvětlil Horner.

"Po promluvě s komisaři, kteří přijali tuto situaci jako zásah vyšší moci, když musel být vůz zastaven pro technické důvody, bohužel, ze zatím neznámých důvodů bylo při pokvalifikační přejímce z vozu vyčerpáno pouze 850 ml z požadovaného litru paliva.

FIA proto vyloučila Sebastiana z kvalifikace a my jeho vůz vyjmeme z Parc Fermé, abychom to prošetřili blíže. Sebastian bude proto do závodu startovat z boxové uličky."

Vettel sám se však naděje na dobrý výsledek nevzdává: "Jeden z nejlepších skokanů na lyžích všech dob jednou řekl: 'Každá šance je příležitostí,' a pokud víme, zítra těch šancí máme stále dost."