Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA jezdce a týmy upozornila na užívání sprostých slov

FIA jezdce a týmy upozornila na užívání sprostých slov

Na stupních vítězů v Abú Zabí to některým uklouzlo.

Mezinárodní automobilová federace (FIA) přes dopis týmy a jezdce požádala, aby si během veřejných vystoupení dávali pozor na to, co říkají. Reagovala tak na rozhovory se třemi nejlepšími po Velké ceně Abú Zabí, kde si jezdci občas pustili pusu na špacír.

Při novince, která se objevila poprvé letos při Velké ceně Velké Británie, kdy tři nejlepší z právě odjetého závodu přímo na stupních vítězů zpovídá bývalý pilot (v Abú Zabí jim byl David Coulthard), se lehce nekontrolovali Kimi Räikkönen a Sebastian Vettel.

Räikkönen, který vyhrál svůj první závod od návratu do Formule 1, řekl: "Minule jste se do mě s*ali za to, že jsem se moc neusmíval." Vettel přilil olej do ohně, když po závodě mluvil o penalizaci z kvalifikace, kvůli které byl odsunut až na konec startovního roštu: "Samozřejmě (to) byla šance mi to pos*at."

A i přesto, že komentáře byly brány spíše s humorem, prezident FIA Jean Todt požádal ředitele pro komunikaci Normana Howella, aby několika pilotům zaslal varovný dopis za jejich styl vyjadřování.

"Je naší společnou odpovědností, abychom zajistili, že jezdci budou vědět, že se takové vyjadřování do komunikace s medii nehodí," napsal Howell.

A jedním dechem dodává: "Vulgární mluva je nevítanou negativní publicitou pro týmy, jejich sponzory, sport a FIA.

Chápu, že v 'zápalu boje' adrenalin, napětí a zklamání představují nebezpečný opojný mix.

Piloti F1 ale nejsou jediní, kteří poskytují rozhovory v takových situacích: myslím tím boxery, ragbisty a fotbalisty, kteří jsou běžně dotazování živě v televizním přenosu po vyčerpávajícím výkonu. A jim se daří vyvarovat se vulgaritám."


Pilot Red Bullu a vedoucí muž průběžného pořadí Vettel se pár hodin po závodě za svá slova následně omluvil.

"Hluboce se omlouvám za použití nevhodných slov na dnešních stupních vítězů a omlouvám se, jestli jsem urazil někoho, kdo nás sledoval. V tom momentu jsem nepoužil správná slova a omlouvám se za to. Příště si dám větší pozor," řekl Vettel.