Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Nový mclaren není evolucí, ale "ambiciózním konceptem"

Nový mclaren není evolucí, ale "ambiciózním konceptem"

Stáj z Wokingu se k designu letošního vozu postavila agresivně.

Letošní monopost McLarenu, MP4-28, není pouhou evolucí loňského modelu, nýbrž novým vozem, který představuje ambiciózní koncept, říká generální ředitel stáje Jonathan Neale.

McLaren se podle Nealeho rozhodl vydat zcela novou cestou v oblasti zavěšení a výfuků, ačkoliv mohl vzhledem k téměř nezměněným technickým regulím v porovnání s loňským rokem pojmout návrh letošního vozu jako evoluci monopostu pro rok 2012.

"Když jsou změny pravidel malé, uděláte něco konzervativního, nebo něco ambicióznějšího?" řekl Neale.

"My jsme přesvědčeni o tom, že spíše než aby nám v polovině sezóny došel dech, budeme mít takhle větší vývojový potenciál."

Šéf týmu Martin Whitmarsh věří, že McLaren s novým vozem zahájí letošní ročník daleko silněji než loni, ačkoliv se mu loňský vůz podařilo vyvinout na velmi konkurenceschopnou úroveň a vyhrát poslední dvě velké ceny v USA a Brazílii.

"Loňský rok jsme zakončili s nepochybně nejrychlejším vozem," řekl Whitmarsh. "Mohli jsme nadále vyvíjet ten vůz a získat něco na výkonnosti.

Když věci měníte, nevyhnutelně děláte krok zpět, ale tohle auto je už teď rychlejší než to auto, se kterým jsme dokončili loňský ročník. Na vše, na co se díváme, tohle auto reaguje velice dobře.

Včera jsme ho detailně technicky prověřili a nemůžeme si pomoct, ale myslíme si, že máme konkurenceschopné auto.

Naši soupeři jsou mimo radar a nemůžete vyloučit, že někdo z nich nečekaně překvapí, my jsme však spokojení s tímhle vozem už dnes a to před začátkem sezóny bude vypadat ještě jinak."